Kelet-retró

2021.01.25. 08:00

60 éve hunyt el Gádor Béla

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1961. január 25., szerda

Meghalt Gádor Béla

Tegnapelőtt este rádió közölte, hogy a kiváló humorista, a nyíregyházi Gádor Béla hirtelen meghalt. Legutóbbi írásai, melyek nagyrészt a Ludas Matyiban jelentek meg, már sejttették, hogy nagyon készül a halálra. Szinte állandóan a betegségről, a beteg ember lelkivilágáról írt azzal a tőle megszokott fanyar öngúnnyal, amelybe mindig belevegyítette az élet egy-egy nagy kérdését, s így írásai sohasem egyszerű humoreszkeknek hatottak, hanem jellemábrázoló novelláknak.

Ezt a sajátosan mély értelmű filozofálgatást szerettük rádiókonferanszaiban, a nagy sikerű Lyuk az életrajzon idős könyvelőjének alakjában, az Állami Áruház Glauziusz bácsijában, ezernyi jelenetének, karcolatának, főleg utolsó kötetének, a Sót vegyenek sok-sok szereplőjében.

Nyíregyházi ember volt: 1923-ban érettségizett a Kossuth Gimnáziumban. Legjelentősebb novelláskötete, a Néhány első szerelem története minden darabja ezt a régi, nyíregyházi ifjúságot, diákéletet mutatja be. 17 éves korában az iskola természettudományi körének pályázatán „Az élet elmúlása” címmel nyerte meg az első díjat, s valahogy ez a pályázat határozhatta meg további munkásságát, is: kereste az élet és az öröm értelmét, hogy megtalálhassa az elmúlás jelentőségét is.

A rádió és televízió sokmilliónyi hallgatója, az olvasó és színházba járó emberek nagy tömege, s közöttük különös részvéttel a nyíregyháziak, sajnálkozva veszik tudomásul a kitűnő humorista, a mélyértelműen humanista Gádor Béla korai elmúlását.

Modern gép a mándoki cukrászdában

Ma már nemcsak a megye székhelyén és a járási központokban, hanem a jelentősebb községekben is korszerű gépekkel felszerelt cukrászda áll a lakosság rendelkezésére. Képünkön a mándoki földműves-szövetkezet cukrászdájának modern presszógépét mutatjuk be, ahol a felszolgáló kedves mosoly kíséretében adja a zamatos feketét.

1991. január 25., péntek

A kilencedik falat is legyőzték megyénk postarablói

Az utóbbi időben a megyénkben postahivatalokban igencsak megszaporodtak a betörések miatti kőművesmunkák. Ugyanis 1990. november és idén január között a botpaládi, a kömörői, a gelénesi, a tiszavidi, a tiszaadonyi, az újdombrádi és a tiszateleki postára hatoltak be falbontás módszerével, s zsákmányoltak több százezer forintot.

Sajnos a listára január 24-ére virradóra a papi és a nyírlövői postahivatal is feliratkozott. Ottjártunkkor a nyírlövői épület falán tátongó nyílás befalazásához éppen nekiláttak, Papon pedig már végeztek e munkával. Az ismeretlen elkövetők mindkét helyen a páncélszekrény ajtaját kifeszítették, s körülbelül 300—300 ezer forint készpénzt zsákmányoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában