nagy-britannia

2021.01.06. 14:53

A teljes zárás fontosabb

A britek nagy többségét nem a brexit, hanem az újabb járványügyi szigorítások foglalkoztatják.

JG, VNA

Forrás: shutterstock

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, de ez ténylegesen a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak után idén január elsején vált véglegessé. Múlt péntektől az Egyesült Királyság beszüntette az emberek szabad mozgását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését, és mindenkire egyformán érvényes, pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozást léptetett életbe.

Turistaként hat hónapon keresztül vízummentesen tartózkodhatunk az országban, de az ezt meghaladó időszak esetén vízumot kell igényelni.

Megkérdeztünk olyan magyarokat, akik régebben élnek a szigetországban, mit érzékelnek a változásokból.

Megint bezártak

Évek óta az angliai Galley Commonban él és dolgozik Lengyel Péter, aki szerint a brexit változásait még nem érzik, de most nem is ezt tartják fontosnak.

– Az év elején főleg a közösségi felületeken mentek a folyamatos zrikálások a kilépést támogatók és ellenzők között – mondta el lapunk kérdésére Lengyel Péter.

– Ezzel, hogy most lesz-e pénz, vagy sem, nem foglalkozom. Ahogy én látom, a britek egy részét zavarja a sok külföldi munkavállaló, de ha nekik kellene ezeket a mezőgazdasági munkákat elvégezniük, arra nem lennének hajlandóak. Nekünk 2025-ig van érvényes letelepedési engedélyünk, így a mi életünk a britek kilépésével egyelőre nem változik. Sokkal inkább zavar a hétfőn este bejelentett, a teljes ország területére érvényes járványügyi bejelentés, miszerint gyakorlatilag ismét bezárnak minket az otthonainkba.

Háttérben a brexit

A nyíregyházi Leskó Balázs több mint négy éve költözött az Egyesült Királyságba, jelenleg a skót kikötővárosban, Dundeeban él. Ott töltött ideje alatt főleg a vendéglátásban dolgozott, most a tanulás tölti ki a mindennapjait az Abertay University diákjaként.

– Azt tapasztalom, hogy a koronavírus miatt teljesen háttérben van a brexit, legalábbis a mindennapi életet tekintve – mondta el lapunknak.

– Ismét bevezették a karantént, csak az élelmiszerboltok vannak nyitva, kihaltak az utcák. A négy fal között éljük az életünket, utazni sehova nem lehet, még országon belül sem. Az átlagembereket ezek a problémák most sokkal jobban foglalkoztatják, mint a kiválás az Európai Unióból, hiszen amíg a járvány következményeit mindennap érzik, a brexit hatásai egyelőre nem változtatták meg gyökeresen az életüket.

Valószínűleg akkor fog újra előtérbe kerülni ez a téma, amikor megoldódott a vírushelyzet.

Leskó Balázs szerint Skóciában a brexit újra felvetette az önállósodás kérdését, de egyelőre ez nem tűnik reális tervnek. Hiszen ha esetleg újra kiírnának egy népszavazást, és az emberek ezúttal az anyaországtól elszakadás mellett döntenének, hosszú évek kemény munkája, szervezése és hatalmas költségek árán válhatnának egy olyan önálló állammá, mely újra tagja lehet az Európai Uniónak.

– Mivel már régóta élek és dolgozok az országban, egy év múlva már kérhetem az állampolgárságot, és valószínűleg élni fogok ezzel a ­lehetőséggel, így akármit is hoz majd a brexit, már nem fog érinteni – tette hozzá.

JG, VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában