Baktalórántháza-Flóratanya

2021.01.31. 14:00

A turisták is láthatják a megszépült templomot

Egy nagyszerű összefogás eredményeként a közelmúltban megújult a flóratanyai kis római katolikus templom belseje.

KM

Fotók: Némethné Csubák Éva

Az 1991-ben épült, Szent Gizella tiszteletére felszentelt templom festésének szükségessége már az előző években felmerült, mivel az északkeleti homlokzat felső részén, a szenteket ábrázoló színes ablakok alatt a fal leomlott.

Összefogott a közösség

– Az elmúlt év tavaszán a Baktalórántházi Római Katolikus Egyházközség képviselő-testületének küldötte személyesen kért segítséget a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalában Palánki Ferenc megyés püspöktől, aki megígérte a felújítási munkálatok anyagi támogatását.

Fotók: Némethné Csubák Éva

– A festéshez segítséget nyújtott a baktalórántházi önkormányzat is Nagy Lajos polgármester vezetésével, de maga az egyházközség is hozzájárult a költségekhez – tájékoztatott Némethné Csubák Éva egyháztestületi képviselő.

– Hanusi Sándor vállalkozó végezte el a felújításit. A Flóratanyán lakó emberek egyként fogtak össze csodálatosan szép templomuk rendbehozataláért, minden család felekezeti hovatartozás nélkül anyagi támogatását adta. Megmutatkozott, milyen erő is rejlik a kis közösség összefogásában.

– Sokat segített a helyi gondnok-harangozó, Bezzegh András és felesége, Margitka, de azok az asszonyok is, akik vállalták a festés utáni takarítást. A már kicsit hideg épületben eltüntették a kövezetről a festés maradványait, a teljes nagytakarítással pedig szinte újjávarázsolták a bútorokat, az oltárt, a padokat.

Templombúcsút szeretnének

– Az idén 30 éves jubileumát ünneplő templom turisztikai szempontból is említésre méltó, hiszen jeles útvonalon, a Móricz Zsigmond túraútvonal mentén helyezkedik el – tette hozzá Némethné Csubák Éva.

A kis közösség reméli, hogy a vírushelyzet elmúltával az idén megünnepelheti a jubileumi templombúcsút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában