filmhíradó

2021.01.27. 10:06

Ablak a múltra – autóverseny és kormányzói látogatás Nyíregyházán (videó)

Csodálatos sportgépek és a kormányzó limuzinja a Kossuth téren: fantasztikus filmek a város múltjából.

Forrás: filmhiradokonline

Korabeli híradófelvételeken nyerhetünk bepillantást a múltba, megnézhetjük, milyen volt Nyíregyháza nagyszüleink, dédszüleink idejében.

Azok a csodálatos férfiak...

Óriási esemény tartotta lázban Nyíregyháza lakosságát 1928 nyarán. Júniusban rendezte nyíregyházi versenyét a Tiszántúli Automobil Club.

A képeket nézve nem kis bátorság kellet, hogy az akkori utakon, azokkal a gépekkel, mindössze egy szemüvegben száguldozzanak a versenyzők Nyíregyházán és környékén. A viadalt egyébként Zichy Tivadar gróf nyerte óránkénti 187 (!) kilométeres átlagsebességgel.

Huszárok fogadása

Egy bő évtizedet ugorva az időben, már egészen más járműveket láthatunk a városháza előtt vonulni. Horthy Miklós kormányzó hatalmas Mercedes kocsija gördül be a Kossuth térre, ahol ünnepelni gyűlt össze a város apraja-nagyja – a frontról vissztérő huszárezredeket üdvözölte a város.

A korabeli kommentár szerint: „Az orosz harctérről hazatért szabolcsi és nagyváradi lovasezredeket, valamint egy lovastüzérosztályt a kormányzói pár, a miniszterelnök, a honvédelmi miniszter és számos előkelőség jelenlétében lelkesen ünnepelték Nyíregyházán.

Örömmel, meleg szeretettel és büszkeséggel üdvözöllek benneteket, amikor nehéz és dicsőséges harcok után hazatértetek.

A kormányzó úr személyesen adta át a harcokban derekasan küzdött honvédeknek a kitüntetéseket.”

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ablak-a-multra-ilyen-volt-nyiregyhaza-csaknem-egy-evszazada-video-4747414/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában