Nyíregyháza

2021.01.22. 12:13

Az értékőrzés közös feladatunk

Kultúránk még a legnehezebb időkben is képes volt fennmaradni, sőt, erősödni.

KM 

Fotó: DODO FERENC

Kölcsey Ferenc egész alakos szobra 2008 januárja óta áll a megyeháza előtt, Bíró Lajos szobrászművész alkotását a Himnusz születésének 185., a költő halálának 170. évfordulójára emelték. A szobor előtti tér azóta minden év január 22-én a magyar kultúra napi ünnepség egyik legfontosabb színhelye, ám a járványhelyzet miatt ezúttal csendes volt a megemlékezés. A megye és a megyeszékhely elöljárói elhelyezték koszorúikat, de nem adtak műsort fiatalok, nem hangzott el a Himnusz, a Szózat. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a magyar kultúra napja kevésbé lenne fontos, mint bármikor az elmúlt időszakban.

A jelenről és a jövőről is szól

– A kultúra a múltunkból táplálkozik, de a jelenről és a jövőről is szól, ennek tisztelete nélkül nem lehet építkezni – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke.

– Megszokhattuk, hogy minden esztendőben méltó módon emlékezünk meg Kölcseyről és a Himnuszról, most erre csak az online térben és családi körben van lehetőség.

 

Abban bízom, hogy sokan megnéznek egy magyar filmet vagy egy színházi előadást, és ha csendesen is, de megünneplik ezt a napot. A digitalizáció pozitívuma, hogy a virtuális térben is hozzájuthatunk kulturális eseményekhez – tette hozzá.

– Nemzeti kultúránk évszázadokon át fejlődött, és rendkívül gazdag, színes, amiért nagyon sokat tettek az elődeink – így fogalmazott Román István megyei kormánymegbízott, aki nagyon fontos mérföldkőnek nevezte a Himnusz megszületését.

Fontos küldetés

– Az elmúlt évszázadok alatt bebizonyosodott, hogy a kultúránk még a legnehezebb időkben is képes fennmaradni, sőt, erősödni. Értékeink megőrzése, megtartása és erősítése közös feladatunk, és bízunk abban, hogy a bennünket követő generációk számára is fontos küldetés marad – mondta a kormánymegbízott, aki a kultúra összetartó erejéről is beszélt. – Színházi előadásokat, hangversenyeket is nézhetünk az interneten, de sokkal több élménnyel gazdagítanak bennünket azok az események, amikor együtt lehetünk, és személyesen is találkozhatunk – bízom benne, hogy hamarosan ismét részünk lehet ilyen élményekben – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában