viszik a nagy üstöt

2021.01.05. 15:30

Babgulyás és lapcsánka az epicentrumban

Nyíregyházáról utaztak el négyen a horvátországi földrengés helyszínére, hogy főzzenek-süssenek.

LTL

Fotó: Dodó Ferenc

Az utolsó simításokat és egyeztetéseket is elvégezték Szoboszlai Gyuláék, így minden akadály elhárult: kedden délelőtt útra kelhet három társával a nyíregyházi mesterszakács. Segítő szándékkal utaznak Horvátországba, a földrengés helyszínére, ahol még hétfőn is tapasztaltak utórengéseket.

Baján is fogadják őket

A maguk módján tesznek jót az ott élőkkel: frissen főzött, sütött étellel látják vendégül őket szerdán. A bepakolás közben tartott szusszanásnyi szünetet Szoboszlai Gyula, és avatott be az önként vállalt küldetésük részleteibe:

– A bátmonostori magánmentős barátunkkal, a SPED-MED Kft. operatív igazgatójával, Turcsányi Csabával döntöttünk úgy, hogy ismét összefogunk. Legutóbb a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház járványkórházának, sürgősségi betegellátó osztályának és a körzetben szolgálatban lévő mentősöknek készítettünk babgulyást és tirpák lapcsánkát egy novemberi vasárnapon. Sajnos, most ismét apropót szolgáltatott az élet: amikor értesültünk a történtekről, vártunk néhány napot, de közben mozgósítottuk az ismerősöket, és hozzáláttunk a szervezéshez. Cziránku István és Major Tamás mesterszakácsokkal és Szanyi András mesterfelszolgálóval kedden délután a régi ismeretségre tekintettel Nyirati Klára bajai polgármester vendégei leszünk. A jótékonysági akciónk költségeinek az egyik felét a bajaiak, a másikat pedig mi álljuk. Szerdán ugyanis a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének oszlopos tagjaival 700 adag babgulyást és lapcsánkát főzünk és sütünk Nebojan település lakóinak és a mentésben részt vevő hivatásos és önkéntes személyeknek. A rengés epicentrumánál, Petrinja és Glina mellett leszünk.

Mivel azóta is folyamatosak az enyhébb utórengések, teljesen nem lehetünk nyugodtak, ám a jó szándék vezérel bennünket.

Picit tartok attól, hogy mennyire ráz meg a látvány: az összedőlt házak, a sátorban lakó emberek, a természet pusztítása.

– Úgy tudjuk, hogy van elegendő élelmiszer, takaró, a logisztikával akadnak gondok. A horvát szakácsok szövetségének tagjai közül is sokan a helyszínen vannak, és készítik az ételeket a mentési és a helyreállítási munkálatokban dolgozóknak.

Nemzeti gyásznapot tartottak

A 6,3-as erősségű földrengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt. Az eltelt egy hétben több száz olyan földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget. Már azok sem mernek az otthonaikba visszatérni, akiknek a házai csak alig sérültek meg. Vannak, akik az autóikban alszanak, várják a konténereket és a lakókocsikat. Heten hunytak el a földrengésben, emiatt a horvát kormány január 2-án nemzeti gyásznapot tartott.

LTL


Szolidaritási akció indult

Az Ökumenikus Segélyszervezet szolidaritási akciót indított a horvátországi földrengés utáni újjáépítés támogatására. Arra kérik az adományozókat, hogy legalább egy, az 1353-as adományvonalra indított hívással fejezzék ki együttérzésüket a károsultakkal. Minden hívás és SMS 250 forintos felajánlást jelent, aki pedig nagyobb összeggel kíván csatlakozni, az megteheti online, bankkártyás adományozással is a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, a közleményben Horvátország megjelöléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában