Havazás

2021.01.15. 07:14

Büntetnek, ha kell: sok pénzünkbe kerülhet, ha nem takarítjuk a havat

Minden ingatlantulajdonosnak kötelessége az ingatlanát körülvevő közterületen, a járdán a havat eltisztítani.

KM

Nem közterületen az ingatlantulajdonos dolga a havat ellapátolni

Forrás: Pusztai Sándor

A településen belül a közutak és közterületek fenntartásáról az önkormányzatok gondoskodnak, ugyanakkor helyi rendeletekkel a legtöbb településen kötelezik az ingatlantulajdonosokat arra, hogy eltakarítsák a havat az ingatlanjuk előtti járdaszakaszról, és tartsák azt csúszásmentesen. Ha ez nem történik meg, és emiatt valaki balesetet szenved, a mulasztó köteles az „okozott kárt” megtéríteni, sőt bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják.

A jeget ne sóval szórjuk le!

– Folyamatosan ellenőrizzük a megyeszékhelyen, hogy mindenki elvégezte-e a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést, ez utóbbihoz nem sót, hanem más érdesítőanyagot (homokot, fűrészport stb.) kell felhasználni – mondta lapunknak Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője, aki hozzátette: az ellenőrzések célja, nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése. A kollégái – naponta 5-6 járőrpáros – folyamatosan járják a belvárost, a lakótelepeket, a külső városrészeket is. Ahol szabálytalanságot találnak, ott a tulajdonoshoz, az ingatlan használójához, bérlőjéhez becsengetnek, megkérik a munka elvégzésére lehetőleg azonnal, illetve igen rövid határidőn belül. Ha nem találnak ott senkit, akkor felszólítást hagynak, miszerint másnap reggelig tegyen eleget a kötelességének.

– Aki ezt nem teszi meg, szabályszegést követ el – hangsúlyozta Bodrogi László. A helyszínen az ingatlan tulajdonosa 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy a mulasztó – közigazgatási eljárásban – magánszemély akár 200 ezer forintig, cég 2 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható. A felügyeletvezető a korábbi és az idei első havazást követő tapasztalatokról azt mondta, többségében mindenki igyekszik eltakarítani a havat a portája elől, ám vannak olyan – főként üres – ingatlanok, ahol minden évben találnak hiányosságot.

Veszélyes jégcsapok

A kötelezettség vonatkozik az ingatlant határoló járdaszakaszra, vagy ahol nincs járda, ott az ingatlan szélétől mért egyméteres sávot kell megtisztítani a hótól, és megszüntetni a jegesedést.

– A tömbtelkeken különálló épületeknél nem csupán a megközelítésre, hanem az épület körüljárására szolgáló úton is köteles a tulajdonos vagy a használó elvégezni a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést – figyelmeztetett Bodrogi László, akinek a kollégái a külterületeken, ha szükség van rá, segítenek az egyedül élő, idős embereknek a síkosság megszüntetésében.

– Ahogy kollégáimat, úgy a lakosságot is arra kérem, hogy havazás után, főleg, ha olvad, majd fagyot hozó mínuszok vannak – és a hétvégén is erre kell számítanunk –, ne csak lefelé, hanem felfelé is figyeljenek, mert a tetőkről lelógó jégcsapok komoly veszélyt jelentenek – említette a közterület-felügyelet vezetője. Ezek eltávolítása, eltávolíttatása szintén az ingatlan tulajdonosának, használójának, kezelőjének vagy bérlőjének a feladata.

– Ha látja valaki, hogy valahol nem takarították el a járdát, csúszós szakaszok vannak, akkor értesítse a közterület-felügyeletet a 42/414-118-as telefonszámon – kérte Bodrogi László.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában