Anarcs

2021.01.20. 08:49

Falujában emlékeztek meg Czóbel Minkáról

Szűk körben, koszorúzással adóztak a költőnő emlékének halála évfordulóján.

KM

Forrás: Polgármesteri hivatal

A járványügyi előírások miatt az idén csak szűk körben emlékeztek meg a település híres szülöttjéről: Czóbel Minka halálának hetvennegyedik évfordulóján Kertész Zoltán polgármester és Tarsoly Barna alpolgármester, valamint a helyi oktatási intézmények vezetői, Kertész Zoltánné és Pappné Révész Judit helyezték el az emlékezés koszorúit a költőnő síremlékénél.

Anarcson hagyomány, hogy minden évben az évforduló napján pontosan délben megszólal a síremléken lévő kis harang is. A költőnőt a Czóbel-kúria kertjében helyezték örök nyugalomra, ahol még olyan fák is vannak, melyeket maga ültetett és gondozott.

Őrzik az emlékét

Czóbel Minka 1855. június 8-án született Anarcson, Czóbel Imre és Vay Éva Evelin gyermekeként, testvérei Emma és István. Eredeti neve Vilhelmina, ennek becézéséből származik a Minka. A költőnő oktatásáról magántanítók gondoskodtak, de a párizsi Sorbonne hallgatója is volt egy szemeszter erejéig. Egy anekdota is fennmaradt ebből az időből, miszerint Czóbel Minka Marie Curie óráján is hallgató volt, amiből bár saját bevallása szerint semmit nem értett, de nagyon élvezte az előadást.

Szülőháza, az anarcsi kúria napjainkban emlékházként és közösségi térként funkcionál. Az épületet 2016-ban újították el, kiállítótermeiben többek között Czóbel Minka dolgozószobája és szalonok kaptak helyet. A kúriában a költőnő életútjának és munkásságának állítottak emléket, aki annak idején az elsők között fordította magyarra Verlaine alkotásait, illetve alkalmazta a szimbolizmust saját költeményeiben.

A településen nem csak az emlékházzal őrzik hagyatékát: a költőnő a névadója az anarcsi általános iskola Czóbel Minka Tagintézményének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában