Tél

2021.01.15. 11:30

Így óvd meg a vízmérőt a fagytól!

Évente több száz szerkezet megy tönkre a nem megfelelően szigetelt vízmérőaknák belsejében.

MJ

Ilyen képet fest egy szétfagyott vízóra

Forrás: Nyírségvíz

Fotó: Picasa

Még messze nincs vége a télnek, s mivel a meteorológusok szerint január közepére az ország legkeletibb csücskébe is megérkezik a vacogtató hideg, nem árt, ha fokozottabban odafigyelünk a kinti zordabb időjárásnak kitett fagyérzékeny értékeinkre. Így például a vízmérőinkre – hívta fel nemrég a fogyasztók figyelmét a Nyírségvíz Zrt.

Ötcentis hungarocell

Amikor már mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, annak a szigeteletlen mérők se nagyon tudnak ellenállni. Persze, még most sem késő gondoskodni a szigetelésről – hívta fel ismételten a felhasználók figyelmét a víz- és csatornaszolgáltató. Ennek elmulasztása esetén bizony számolnunk kell a megfagyott, meghibásodott órák helyreállítási költségével, rosszabb esetben cseréjével, ami szintén pénzbe kerül. Annak se fogunk örülni, ha az elfolyó vízmennyiség után a vízdíjszámlán a megszokottnál jóval magasabb költség szerepel.

– A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett beton vízmérőaknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért kérjük, vegyék figyelembe a következőket – adott hasznos tanácsokat a társaság nyíregyházi vízellátási üzemének vezetője, Hüse Péter.

– Hiába van mélyen a vezeték, mivel nincs fölötte talaj, bizonyos fokú lehűlés után már nem véd az elfagyástól. Természetesen az sem mindegy, milyen szigetelőanyagot választunk, hiszen nem szabad, hogy víz hatására veszítsen a szigetelőképességéből.

Pénztárcakímélő megoldás

Magyarország területén az 5 centiméter vastagságú hungarocell borítás már megfelelő védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcakímélő megoldás, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérőnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza. Figyeljünk rá, hogy a polisztirollap az aknafödémet és a fedlapot fedje elsősorban. A szigetelés helyes lépéseiről felhasználóink cégünk honlapján is kaphatnak tájékoztatást. Javasoljuk, hogy a hideg beálltáig rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, és hogy a fedlap is jól le van-e szigetelve, zárva.

Szólni kell a szakembernek

– Amennyiben azt tapasztalnánk, hogy a csapok megnyitása után nem forog a vízmérő szárnykereke, szilánkokra tört az üveg, a lakásban is éppen csak csordogál, vagy egyáltalán nincs víz, biztosak lehetünk benne, hogy a vízmérő elfagyott. Ilyenkor ne próbáljuk meg a csapot nyílt lánggal felolvasztani, mert balesetveszélyes. Kérjék szakember segítségét, esetleg hívják a központi hibabejelentő (06-42/523-600) 4-es mellékét – mondta el a legfontosabbakat Hüse Péter üzemvezető.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában