Bevetésre készen állnak

2021.01.13. 07:16

Katasztrófafilmbe illő hulladékáradat közeleg

A szlovák intézkedéseken múlik, mennyi hulladék jut el hazánkba.

Forrás: MYRON TRYCHYNETS / PET KUPA

Épphogy elkezdődött 2021, és már teljes készültségben vannak a PET Kupa önkéntesei. Az esős időjárás miatt rémisztő szeméttengerré alakult a Latorca folyó Munkács közelében. A kialakult árhullám nemcsak uszadékfákat, hanem hatalmas mennyiségű hulladékot is útjára indíthat Szlovákián át Magyarországra, a Bodrogon keresztül – erről tanúskodik az a sokkoló felvétel, amely eljutott a PET Kupa szervezőihez.

Rossz a hulladékkezelés

A katasztrófafilmre hajazó videót látva azonnal akcióba léptek a folyómentők, és biztatásukra az ukrán oldalon is elindult a szennyezett terület feltérképezése, ami nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a helyszínt a szárazföld felől nem lehet megközelíteni.

Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője elmondta, a part menti területeken bújik meg a hulladék, és amikor megemelkedik a vízszint, láthatóvá válik, hogy mennyire szennyezett egy-egy szakasz. – A határon túl még gyerekcipőben jár a hulladékgazdálkodás: tettek már lépéseket, de a rendszer nagyon rosszul működik – ismertette a helyzetet Dóra Szilvia, aki szerint az innovatív hulladékgazdálkodási vívmányok alkalmazása lehetne a megoldás, de a határon túl a szegénység, illetve a hulladékkezelési díjakból befolyó bevételek nem teszik lehetővé egy hatékony rendszer kiépítését.

– A megélhetési gondok miatt az ottani embereknek csak sokadlagos probléma, hogy a szemét jó helyre kerül vagy sem. Hosszú évek óta tisztítjuk a vizeket, de minket is sokkolt a látvány. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, mert vannak a határon átívelő kapcsolataink, és reméljük, kint is egyre több emberhez jut el az üzenetünk, hogy a hulladék kezelésének nem ez a megfelelő módja – bizakodott a kommunikációs vezető. A latorcai szemétdömpingről Hankó Gergely, a PET Kupa projektmenedzsere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezetője számolt be lapunknak. Elmondta, napról napra változik a helyzet, mindenki próbál tenni a hulladékáradat ellen, de a beavatkozást eddig megnehezítette a folyamatos esőzés.

– A kinti partnereink – ukránok és magyarok egyaránt – az ünnepek alatt is azon fáradoztak, hogy feltérképezzék a területet. A Latorca folyó ezen része egy hatalmas ártéri terület, rendkívül színes élővilággal, nem szabályozott a folyó, ezért az első alkalommal az önkéntesek be sem jutottak a helyszínre. Drónnal, majd három csónakkal sikerült felmérni, mekkora a baj. Jelenleg is folynak az egyeztetések, hogy hogyan lehetne a többtonnányi szemetet eltávolítani, de az erős mínuszokban a vízben gázolva ez egy igen embert próbáló feladat lesz – részletezte a nem mindennapi kihívást a projektmenedzser, hozzátéve: a következő napokban megkezdődhet a takarítás, az Országos Vízügyi Főigazgatóság már értesítette a szlovák hatóságokat a hulladékhelyzetről, hiszen a Latorca ott torkollik a Bodrogba.

Bevetésre készen állnak

– Nem tudjuk, milyen eszközparkkal rendelkezik a szlovák hatóság, de azt fontos tudni, hogy nagyon komoly gépekre van szükség a beavatkozáshoz. A szlovákok intézkedésein múlik, hogy mennyi hulladék jut be hazánkba, de az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a PET Kupa csapata már bevetésre készen áll. A Bodrog mentén a vízügynek kármentő pontjai vannak, ahol nagy gépekkel és hajókkal közbe lehet lépni – hangsúlyozta Hankó Gergely.

A szakembertől megtudtuk, örvendetes hírt kaptak hétfőn: a kárpátaljai kormányhivatal szakmai kerekasztalt hívott össze.

– A szakértők dolgoznak a probléma megoldásán, lerakók építését, a szennyezések feltérképezését és folyamatos monitorozását, valamint a folyók kitakarítását tűzték ki célul. Kárpátalja területén több mint száz olyan település van, ahol nincs hulladékszállítás, ezért az ott élőknek esélyük sincs kezelni a felgyülemlett csomagolóanyagokat. A szakmai kerekasztal óriási előrelépés, korábban is voltak már nagy ígéretek, de azokból szinte semmi sem valósult meg, most viszont bizakodóan várjuk a fejleményeket – tekintett a jövőbe Hankó Gergely.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában