Nyíregyháza

2021.01.13. 17:59

Kiderült, miért hoznak fel tárgyakat a víz alól a speciális mentők

A napokban több mint egyórás keresés után felhoztak egy véletlenül vízbe ejtett okostelefont a nyíregyházi Bujtosi-tóból.

Vinczellér Tibor a Bujtosi-tóba merül | Fotó: Sipeki Péter

Portálunkon megtekinthető az a videó, melyben a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület búvárja, Vincellér Tibor csapatával több mint egyórás keresés után felhozott egy véletlenül vízbe ejtett okostelefont a Bujtosi-tóból.

Speciális felszerelés

– Nem először hoztunk fel a vízből különböző tárgyakat. Egyszer kiemeltünk a Tiszából egy fényképezőgépet, melyen a tulajdonosa az elhunyt édesapjáról készült utolsó fotókat őrizte, egy másik alkalommal pedig egy nagymamától kapott aranygyűrűt. A tárgyaknak sokszor eszmei értékük van, pótolhatatlanok – mondta el Vincellér Tibor.

Vinczellér Tibor a Bujtosi-tóba merül | Fotó: Sipeki Péter

Az egyesület 1999-ben alakult, egy már négy éve működő, főleg alpinista és barlangász tagokkal működő polgárvédelmi szervezet utódjaként. A szervezet bővítése érdekében többen részt vettek egy búvár- és vízimentő-tanfolyamon, nem is akármilyen mesterektől sajátították el ezt a tudást: az akkori Fővárosi Tűzoltóparancsnokság „Harcsa” nevű búvárcsoportjából érkezett hozzájuk oktató. 2000-ben már a Tiszában kerestek vízben eltűnt személyt, és kialakult egy olyan csoport, hogy szükség esetén akár egyszerre több helyszínen is tudtak merülni.

– A merüléshez szükség van téli és nyári felszerelésre is – mondta el Vincellér Tibor. – A téli búvárruha mindig zárt, amely nem engedi át a vizet, illetve a merüléshez egy „álarcot” is viselni kell, amely megakadályozza, hogy a búvár arcához érjen a jeges víz. Ilyenkor nem a víz hőmérséklete a legnagyobb probléma: arra kell fi­gyelnünk, hogy a légzőfel­szerelés ne fagyhasson meg, illetve a búvár parton lévő segítői is bírják az időjárás viszontagságait, legyenek mínuszok vagy akár nyári kánikula.

Sokan szemetelnek

A búvárok kesztyűje is kulcsfontosságú, hiszen ha túl jól szigetel, teljesen eltompítja a tapintást – ez pedig ilyenkor a legfontosabb érzékszerv. A víz alatt ugyanis teljes sötétség honol, a keresésnél csak a jól begyakorolt módszereket alkalmazva, tapogatva tudnak keresni.

Vincellér Tibor arról is mesélt, hogy a merülések alkalmával sajnos sokszor tapasztalják, hogy az emberek előszeretettel dobálnak hulladékot a vízbe: kukákat, parkokból elvonszolt padokat, műanyag palackokat is találtak már a vízben. Pedig mindez amellett, hogy szennyezi a környezetet, baleseteket is okozhat, éppen ezért minden évben nyitás előtt a sóstói tófürdőt is átnézik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában