szolgálatban

2021.01.02. 20:00

Munkás óévbúcsúztató

Nem mindenki tartotta életbe vágóan fontosnak, hogy szórakozva búcsúzzon az óévtől.

Fotó: Dodó Ferenc

Örömteli, hogy csöndes, már-már teljesen eseménytelen szilveszter éjszakát tudhatunk magunk mögött: a híradások szerint sem az otthon vagy vendégségben óévet búcsúztatókat, sem pedig a munkahelyükön feladatot ellátókat nem zavarhatta meg rendkívüli esemény.

Ilyenkor, az év első napján az utóbbiakról is szívesen megemlékezünk, ők azok ugyanis, akik beáldozzák az évet záró ünnepüket azért, hogy az élet a megszokott mederben, zavartalanul folyhasson. Óvják biztonságunkat, gondoskodnak arról, hogy időben hazaérhessünk, hogy fűtött legyen az otthonunk, zavartalan az áramszolgáltatás – és még hosszan sorolhatnánk.

Eseményektől mentesen telt a szilveszter éjszaka a Nyírtávhő Kft.-nél is, tudtuk meg Gégény József diszpécsertől.

A lakosság részéről sem volt hibabejelentés, a hőközpont is hibátlanul „helytállt”, így minden szolgálatban lévő nyugodtan koccinthatott éjfélkor egy kölyökpezsgővel, ahogyan sok munkahelyen megtették.

Öt kutyus és egy cicus „társaságában” töltötte a szilveszter éjszakáját Kertész István a Nyíregyházi Állatkórházban, ahol gondozóként adott ügyeletet a kisállatgyógyászati asszisztens végzettséggel rendelkező szakember.

Álmában sem gondolta volna

Igaz, ha a hernádnémeti otthonában búcsúztatta volna 2020 utolsó napját, ott is állatok vették volna körül, ugyanis hét kutyája és két lova is van. Éppen a házi kedvencei miatt döntött úgy 4-5 éve, hogy a felelős állattartás jegyében hobbiból elvégzi a Nyíregyházi Állatkórházban a kisállatgyógyász – állatorvosi asszisztens tanfolyamot. Arra még álmában sem gondolt, hogy állásajánlatot kap az intézménytől, azonban így történt, s örömmel vállalta.

– Igaz, hogy amikor dolgozom, korán kell kelnem és sokat kell utaznom, de nagyon jó a közösség itt az állatkórházban, szakmailag pedig nagyon sok tapasztalatot tudok szerezni, mintha csak egy állatorvosi rendelőben dolgoznék – mesélte érdeklődésünkre Kertész István.

– Csütörtök reggel 7 órakor kezdődött a műszakom, s január 1-jén 7 órakor fejeződött be. A nyitvatartási időben felkészítem az állatokat a műtétre, felügyelem a kezelés alatt álló állatokat, elvégzek különböző alapműveleteket, valamint infúziót adok az állatoknak. Este az állatorvos kollégával az úgynevezett kórházkezelés során még ellen­őrizzük az állatokat, beadjuk a gyógyszereket, de utána már leoltjuk a villanyt, sötétben és csendben pihennek a kedvencek. Éjjel egyedül vagyok az épületben, figyelem a lábadozó-gyógyuló állatokat, rendszeresen rájuk nézek, s ha kell, beavatkozom. Gyógyszert adok nekik, infúziót kötök be, s ilyenkor természetesen ügyelek az üvegek cseréjére is. A mostani ügyeletben nem volt sok munkám, az esti etetés, itatás, gyógyszerezés után csendben és sötétben pihentek az állatok. Meglepően sok volt most a környéken a tűzijáték, de szerencsére az állatok egy jól elszigetelt helyen vannak, a külvilágból csupán tompa dörrenések jutottak el hozzájuk.

Az állatok nagy barátja

– Az nem zavar, hogy míg mások szórakoznak, én dolgozom. Alkoholt soha nem fogyasztottam, a bulizás sincs már jelen az életemben, vagyis a szilveszternek ez a része nem hiányzott. Csupán a családom miatt lettem volna szívesen otthon csütörtök éjjel is, hiszen a kislányom, Kamilla még csak hat hónapos. Egyébként az állatorvosként dolgozó feleségemet is a Nyíregyházi Állatkórházban ismertem meg, vagyis én tényleg nagyon sokat köszönhetek ennek az intézménynek. A saját állataim miatt is szívesen lettem volna otthon, mert bár nem bújnak el a tűzijátékok hangos dörrenésétől és surrogásától, de idegesebbek az átlagos éjszakákhoz képest. A lovaimmal egyébként már a Nemzeti Vágtán is indultam Bence öcsémmel együtt több alkalommal is. Összességében azt mondhatom, hogy a szilveszteri munkát nem éreztem tehernek, hiszen szeretem az állatokat, nem kényszerből járok ide olyan messziről dolgozni – tette hozzá befejezésül Kertész István.

Kevesebben telefonálnak

– Ez az este is elment, mint a többi, s mivel semmi rendkívüli nem történt, egy kicsit a kollégákkal is tudtam beszélgetni, éjfélkor pedig koccintottunk egy gyerekpezsgővel, miközben jól hallottuk, hogy Örökösföldön élénken petárdáznak – ezt már a nyírteleki Gégény József, a Nyírtávhő Kft. diszpécsere, vagyis szolgáltatási ügyeletese nyilatkozta, aki 46 éve hűséges dolgozója a cégnek.

– Nálunk még a hibaellenőröknek se adott külön munkát az év utolsó napja, mindössze autóval csaptak egy körutat az éjszaka folyamán, ahogy szokás, megnézték a gerinchálózatot és a magas vezetékeket, hogy nincs-e probléma, hiányosság. Az idő hajnal egyig könnyen eltelt, a felügyeleti gépeinken figyelemmel kísértük az önkormányzati intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék működését, később pedig tartottuk a kapcsolatot az erőművel. Bár szilveszterkor is előfordulhat radiátor- vagy vízmérőfolyás, egyéb elektromos hiba, de általános tapasztalat, hogy lényegesen kevesebb hibabejelentést kapunk, a fogyasztók kis dolgok miatt nem is telefonálnak. Éjfélkor tudtuk köszönteni egymást a benn lévő szerelőkkel, műszaki ügyeletessel – sorolta Gégény József, akinek nem ez volt az első munkával töltött szilvesztere. Nem is fáradt el különösebben, s pihenést is elsején délutánra tervezett.

KM

Borítókép: Az esti kezelések után már nyugodtan telt a szilveszter Kertész István számára is a Nyíregyházi Állatkórházban Fotó: Dodó Ferenc

Ellenőrizni most is kellett

– Amikor az ember ezt a munkát választja, tisztában van vele, hogy ha a beosztás úgy hozza, ünnepnapokon is szolgálatban kell lenni – szögezte le a biztonsági őrként dolgozó Sándor. Szerinte az év utolsó napja ebből a szempontból éppen olyan, mint bármelyik másik, ugyanazokat az ellen­őrzéseket, napi rutint követik, mint máskor. – Ha szeretjük azt, amit csinálunk, könnyebben éljük meg, hogy olyankor is bent kell lenni, amikor mások otthon pihennek vagy ünnepelnek. Mivel itt nálunk az épületben és az irodában nincs mozgás, kicsit lassabban teltek a percek, ám a kötelező feladatok, olvasnivalók, a televízió és az internet segített eltölteni az időt – mondta el. A sok jókívánságos üzenetre is válaszolni kellett, telefonon pedig bárki, bármikor elérhető volt. Természetesen éjfélkor nem maradt el az újévköszöntő beszélgetés a kedvesével, akivel január elsején aztán koccintottak is az új esztendőre. – Igazi pihenés majd csak akkor lesz, ha a jószágokat is elláttam, mert az állattartásban lényegtelen, hogy január elseje piros betűs ünnepnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában