Koronavírus

2021.01.09. 15:30

Nagyüzem a nyíregyházi oltópontokon

A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény 65 dolgozója már pénteken megkapta az oltást.

BM

– Egyáltalán nem éreztem semmit – lépett ki az oltópont ajtaján Éva, és mosolyogva tette hozzá, nagyon ügyesen ment minden, a kezében pedig már ott tartotta az oltási kártyáját. A megyeszékhely egyik bölcsődéjében szakácsnőként dolgozik, s mint mondta, szeretné elkerülni a súlyos betegséget, megvédeni a családját, kollégáit, és már a nyugdíjas férje is regisztrált a koronavírus elleni oltásért.

– A konyhán a hétköznapokon is fokozott figyelmet fordítunk a tisztaságra, a fertőtlenítésre, így egyértelmű volt, hogy mindent megteszünk a saját és mások egészsége érdekében is – mesélte Éva, s már egy másik kollégája lépett ki a rendelő ajtaján, aki viccesen megjegyezte: annyit sem érzett, mint egy szúnyogcsípés.

Nagyon szervezett minden

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház oltópontjain, hiszen „nagyüzemben” oltották a szociális szférában dolgozókat, így a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény munkatársai is ekkor kapták meg az első vakcinát.

– A 250 dolgozónk 30 százaléka kapja meg most a vakcinát, további 30 százalék pár nap múlva veheti fel a koronavírus elleni oltóanyagot, s mintegy 20 százalék azok aránya, akik – például betegség, várandósság miatt – nem tudják felvenni, többen pedig úgy döntöttek, később élnének a lehetőséggel – sorolta dr. Nagy Erzsébet intézményvezető.

Családoknak, gyerekeknek nyújtunk segítséget. Ezt nem lehet online csinálni, ott kell lennünk személyesen

– mutatott rá, hogy ebben a szférában miért fontos a védettség.

Pár perccel később kiderült, hogy az egyik kolléganője alig egy hónapja esett át Covid-fertőzésen, ezért csak fél év múlva kaphatja meg a vakcinát.

– Ez mindenkinek új dolog, de bízom benne, hogy a most még hezitálók is az oltás mellett döntenek – adott reményének hangot dr. Nagy Erzsébet, aki intézményvezetőként és magánemberként is azt hangsúlyozta: az óvintézkedések betartásával sokat tehetünk a Covid ellen, de ha megelőzhető, hogy súlyosan megbetegedjünk, akkor tegyük meg.

Dr. Nagy Erzsébet intézményvezető is pénteken kapta meg a védőoltást | Fotó: Dodó Ferenc

– A saját és a környezetünkben élők egészségéért ezt meg kell tennünk – vélekedett, s elsorolta azt is, mi volt a menetrend.

Az oltópontra érve ki kellett tölteni egy adatlapot, melyen minden olyan betegségre, egészségi állapotra vonatkozó kérdést feltesznek, ami előre jelezheti, hogy ki oltható, illetve ki az, aki nem. A döntést pedig az oltó orvos hozza meg, valamint ki kell tölteni még egy nyilatkozatot. Rövid a várakozási idő, már szólítják is, s pár perccel később mosolyogva lép ki ő is az ajtón.

Napi 250-260 embert oltanak

– Most még van egy kötelező félórás várakozási idő, ha valami baj történne, akkor védett helyen vagyunk – magyarázza, ám egyetlen kollégájánál sem volt semmi probléma. Már várják, hogy 21 nap múlva visszatérhessenek az oltás második adagjáért.

Dr. Nagy Erzsébet megjegyezte, nagyon szervezetten, profin bonyolítják le a nyíregyházi kórházban az oltást, amiből eddig 4875 embernek elegendő érkezett az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményébe.

December 28-a óta folyamatosan előbb négy, most már öt oltópont működik a kórházban, naponta 250-260 beteget oltanak be a kollégáink

– mondta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Több mint 4500 oltást adtak be a kollégáink, és eddig egyetlen rendkívüli eset sem történt – jegyezte meg a főigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában