Fehérgyarmat

2021.01.29. 07:22

Népi mesterségek az óvodában

Hagyományápoló hetet szerveztek a fehérgyarmati gyermekeknek.

Fecske László

Fotó: Bartha Ildikó

Ha felgyorsult világunkban a múltunk értékeinek megőrzésén senki sem fáradozna, hagyományaink hamar a feledés homályába merülnének. Szerencsére mindig akadnak olyan emberek, akik nem felejtik el a gyermekkorukat, s mindazt az útravalót, amit a szülőktől, nagyszülőktől s a tanáraiktól kaptak.

Kiállítás régi tárgyakból

A fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda tagintézménye, a Csillagvilág óvoda mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására. Juhászné Gyulai Enikő és Kőváriné Márton Gyöngyi óvónők nemrégiben „Múltunk és örökségünk” címmel egy hagyományápoló hetet szerveztek az óvodásoknak, amelyben a gyerekek megismerkedhettek néhány népi mesterséggel s jó néhány régi használati tárggyal is. Az óvodapedagógusok ezekből a tárgyakból egy kisebb kiállítást is készítettek.

− Régen a gyermekek nevelése a több generáció együttéléséből adódóan nem csak a szülők feladata volt. A nagyszülők, dédszülők a saját gyermekkorukban játszott játékok továbbadásával nemcsak szórakoztatták, tanítgatták unokáikat, hanem egyben lehetővé tették ezeknek a játékoknak a megőrzését is. Így történt ez a dalok, a mondókák, a szokások esetében is. A hagyományok apáról fiúra szálltak, megőrzésük, fennmaradásuk természetes módon történt – mondta el Juhászné Gyulai Enikő, aki bevallása szerint szerencsésnek érzi magát, mert a pályája kezdetén egy lelkes, sokoldalú vezető – Kanyóné Móré Abigél – mellett dolgozhatott, akitől rengeteget tanult.

A hagyományőrző héten több színes program is volt. A csoportok kenyeret dagasztottak, amit megsütöttek, majd megzsírozva, lila hagymával fogyasztottak el. Régi fényképek is előkerültek, amelyek segítségével egy kisebb időutazáson vehettek részt az óvodások.

Gazdag, tartalmas hét

Mindemellett az óvónők egy remek hangulatú táncházat is szerveztek. Augusztusban egy háromnapos – az Így tedd rá! elnevezésű – képzésen vettek részt, ahol rengeteg gyermekjátékot, és gyermekdalt tanultak. Az itt szerzett tudást a táncház megszervezésekor nagyon jól össze tudták csiszolni, s egy táncban, énekben, tanulásban gazdag, tartalmas hetet sikerült megrendezniük további két óvodapedagógus segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában