Nyíregyháza

2021.01.14. 17:41

Remekelnek a Kölcsey diákjai

Egyéni és csapatversenyeken is kiválóan szerepelnek a tanulók.

KM

A 7. d osztály Bolyai-versenyen részt vett csapata | Fotó: gimnázium

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium folyosói, tantermei most majdnem üresek. A 9–12. évfolyam diákjai digitális munkarendben tanulnak, a szeptemberben indult 6 évfolyamos képzés kisdiákjai viszont élettel töltik meg az intézményt, hiszen ők jelenléti oktatásban vesznek részt.

A kis csapat tagjai kiváló tanulmányi eredményeket érnek el, és rendkívül motiváltak akkor is, ha versenyekről van szó – tájékoztatott az intézmény igazgatója, Torda István Tamásné Nagy Ildikó, aki remek eredményekről is beszámolt.

Nyerő csapatok

– A Móricz Zsigmond könyvtár Vécsey utcai fiókkönyvtárának Írd meg! című fogalmazási pályázatára minden hetedikes diák tollat ragadott, az írások pedig annyira jól sikerültek, hogy nemcsak az első három helyezés került a Kölcsey-gimibe, de a legjobb osztálynak járó különdíj is. A győztes Jaczkó Hanna Júlia lett, de felállhatott a képzeletbeli dobogóra Laboncz Adél Zsóka és Petromán Szilvia is.

– A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny hazánk egyik legnépszerűbb megmérettetése, ami évente több ezer diákot mozgat meg. Ebben az évben iskolánk 7. d osztályos kisgimnazistái két csapattal neveztek. A tanulóknak együtt kell megválaszolniuk a nyelvtani, helyesírási, irodalmi tudásukat mérő feladatlap kérdéseit, de anyanyelvi fejtörők is várnak rájuk.

A 7. d osztály Bolyai-versenyen részt vett csapata | Fotó: gimnázium

– Az online formában rendezett regionális fordulók után kiderült, hogy elsöprő kölcseys siker született. A Nyerő Négyes csapat (Bácskai Zsófi, Dezső Laura, Laboncz Adél Zsóka, Rocska Zsófia) megyei első, a fiúk együttese (Csernyik Balázs József, Ferdinánd Illés Mihály, Hadobás Levente, Morauszki Noel Milán) megyei második lett a gimnazisták között. Az országból csupán 11 csapat szerzett több pontot, mint az iskola két együttese, akik így a benevezett 231 csapat közül a 12. helyen végeztek.

– Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben – olvasható az idézet a Bolyai-versenyek internetes oldalán, s e tekintetben a 10. d diákjai is remekül vizsgáztak e megmérettetés első fordulójában. A Dunától keletre eső megyék alkotta körzetben a Kölcseys Észbontók csapata (Kató Luca, Nagy Panna, Varga Leona Rebeka, Lakatos Tamás) győzött, 2. lett Csenge és a Szívtiprók (Kovács Csenge, Szabó Gábor, Tulipán Ádám, Linzenbold Csaba), a 3. helyen a Digipizsi csapat (Pethe Sára, Schmidt Fanni Enikő, Kukk Máté, Mester Milán) végzett – ezzel mindhárom együttes bejutott az országos döntőbe.

Fontos pillérek

– A versenyek sorát folytatva meg kell említeni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézete Légy Fiatal Társadalom Tudósunk! elnevezésű versenyének döntőjét, amelyen három kölcseys csapat – a 10. d-sek, kibővülve a 10. a tanulóival – készített prezentációt egy szabadon választott, a mai fiatalokat érintő társadalmi problémákról. A diákok olyan jól dolgoztak, hogy meghívták őket az egyetem tavaszi TDK-konferenciájára. Büszkék lehetünk rájuk, hiszen úgy álltak helyt, hogy társadalomismeret tantárgyat még nem is tanultak.

– Köztudottan jó helyesírók a kölcseysek, és ez most is bebizonyosodott: a 10. a-s Bánszki Blanka Zoé a kárpát-medencei Implom József Helyesírási Verseny megyei fordulójában képviselte a gimnáziumot. Véget értek az OKTV iskolai fordulói is: az már biztos, hogy történelemből ott lesz a középdöntőben Bodnár Dániel 12. c osztályos diákunk, és olasz nyelvből ugyancsak a 2. fordulóba jutott a 12. c-s Rácz Péter.

A fenti eredmények bizonyítják, hogy a Kölcseyben ugyan az öt nyelvi tagozat hozza az országos szinten is nagyon jónak számító nyelvvizsgaeredményeket, de vitathatatlan, hogy a magyar–történelem és az informatika tagozat is az intézmény fontos pillére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában