Egészségügyi Kar

2021.01.15. 12:37

Rendhagyó volt az idei nyílt nap

Az idén online tartották meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának rendezvényét.

KM

Dr. habil. Móré Marianna dékán

Forrás: Archív / Dodó Ferenc

Fotó: Dodó Ferenc

Egy webes felületen csatlakozhattak a továbbtanulás előtt álló diákok az intézmény idei nyílt napjához. A virtuális eseményen bemutatkozó videók segítségével mutatták be a kar képzéseit a leendő hallgatóknak.

– Ebben az évben kénytelenek voltunk lemondani a hagyományokról, nem találkozhatunk személyesen az érdeklődő tanulókkal, azonban nagyon fontosnak tartjuk, hogy valamilyen formában ők megismerhessék a kart – mondta el a virtuális eseményen dr. habil. Móré Marianna egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja. – Itt mindenkinek van egy közös jellemzője: a mások iránt érzett felelősség összeköti a hallgatókat és az oktatókat egyaránt. Arra biztatom a diákokat, hogy válasszák az intézményünket. Azt szokták mondani, hogy amikor a továbbtanulásról döntünk, ez az elhatározás egy életre szól. Ehhez híven a végzett hallgatóinkat is visszavárjuk a különböző szakirányú képzésekre, és valljuk, hogy hozzánk tartozni érték.

Fókuszban a gyakorlat

A dékán hozzátette: a kar szellemiségét jól mutatja, hogy a hallgatói önkormányzat nagyon könnyen talált önkénteseket, amikor a koronavírus-járvány kezelésébe egészségügyi felsőoktatási intézményeik diákjai is bekapcsolódhattak, sőt: az oktatók jelentős része azonnal jelezte, hogy szükség esetén számíthatnak a szakértelmére. Az intézmény nyíregyházi székhelyű karán ápoló, mentőtiszt, szülésznő, védőnő, egészségügyi szervező és szociális munka szakokra hirdetnek képzéseket a következő tanévre.

– A Debreceni Egyetem az egyik legnagyobb felsőoktatási intézmény hazánkban, melynek egészségügyi karán az orvos- és egészségtudomány, a társadalomtudomány és a pedagógusképzés területén tanulhatnak a hallgatók alap- és mester-, illetve szakirányú képzéseken – mondta el az online nyílt napon dr. Sárváry Attila főiskolai tanár, a kar oktatási dékánhelyettese.

– Ezek nagyrészt gyakorlat­orientált szakok, a hallgatóik többek között az egészségügyi alapellátásban, kórházakban, gyermekvédelmi és szociális intézményekben tölthetik a gyakorlati idejüket.

Lehet váltani

A dékánhelyettes arról is beszélt, hogy a képzések között vannak átfedések: az első három félév nagyjából azonos, és csak ezután specializálódnak a diákok, így akár a képzés közben is lehet szakot váltani – többek között előfordult már, hogy az ápoló, a szülésznő és a védőnő szakok között mozogtak a tanulók. A szociális munka szakon duális képzést is kínálnak, a karnak jelenleg tíz partnerintézménnyel van szerződése.

– Elmondhatjuk, hogy az egészségügyi és a társadalomtudományi területeken is hiányszakmákat kínálunk a hallgatóknak, így szinte garantált az elhelyezkedésük. Oktatóink jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a diákjaink pedig akár külföldön is tanulhatnak az Erasmus+ ösztöndíjnak köszönhetően, illetve kiválóan felszerelt demonstrációs termeinkben sajátíthatják el a szükséges tudást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában