Szálló por

2021.01.11. 10:46

Rossz a levegő Nyíregyházán

Több településen továbbra is magas a légszennyezettség a szálló por koncentrációja miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői térképe szerint Putnokon veszélyes a levegőminőség. Ebben a térségben Kazincbarcika és Sajószentpéter, a középső területeken pedig Százhalombatta és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették.

Emellett kilenc településen – Budapesten, Vácon, Dorogon, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Várpalotán és Ajkán – egészségtelen a levegőminőség a szálló por miatt.

Az előrejelzésben alapján a légszennyezettség tekintetében nem várható jelentős változás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban kiemelte: a szálló por parányi részecskéi rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A gyermekek, az idősek, a krónikus szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők, valamint a várandós kismamák vannak leginkább veszélyben az érintett településeken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában