teljes készültség

2021.01.08. 10:24

Sokkoló videó: Kész katasztrófafilm! Ez indult meg felénk!

Épphogy elkezdődött 2021 és már teljes készültségben vannak a PET Kupa folyómentő akció önkéntesei.

Munkács közelében a folyamatos esőzés következtében kialakuló árhullám nemcsak uszadékfákat, hanem hatalmas mennyiségű hulladékot indíthat útjára – Szlovákián át Magyarországra, a Bodrogon keresztül. Legalábbis erről tanúskodik az a sokkoló felvétel, amely eljutott a PET Kupa szervezőihez. A katasztrófafilmre hajazó videót látva azonnal akcióba léptek a folyómentők és biztatásukra az ukrán oldalon is elindult a szennyezett terület feltérképezése, amely nem egyszerű feladat, tekintve hogy a területet a szárazföld felől nem lehet megközelíteni. A helyi szemétszedési akció szervezését az is nehezíti, hogy elkezdődött a pravoszláv karácsony.

A PET Kupa mindenesetre felkészül az árhullámmal érkező hulladék fogadására és bízik abban, hogy nem lesz a segítő kezekre szükség. Figyelik a vízszint emelkedését és az időjárás-előrejelzést, valamint folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembereivel és a Bodrog menti települések önkormányzataival.

A céljuk az, hogy a 2020 szeptemberében tartott I. Bodrogi PET Kupa során megtisztított folyószakasz, valamint az alsóbb folyószakaszok állapotát megóvják. Ez nem lehetetlen küldetés, hiszen az elmúlt évek kitartó felső-tiszai folyótisztító munkájának már van látható eredménye, a régió ártereinek tisztasága jelentős mértékben javult.

- Dóra Szilvia, PET Kupa kommunikációs vezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában