nyíregyháza-petrinja

2021.01.08. 15:30

Sült a lapcsánka, rengett a föld

Nyíregyházi mesterszakácsok sütöttek, főztek a horvátországi földrengés epicentrumában.

KM

Forrás: Nyírségi ízkirályok egyesület

– Forró olajban sült a tirpák lapcsánka, amikor menny­dörgésszerű hangokra lettünk figyelmesek, csak éppen nem felettünk, hanem alattunk volt mindez. Elkezdett mozogni a föld. Előtte sokat beszéltek róla, tudtuk, hogy mi várható, de mégis ott, a helyszínen egészen más volt.

Úgy meglepődtünk, hogy kiszaladtunk a helyiségből, mert nem tudtuk, hogy mi következik.

– A horvátok eközben a szabadban beszélgettek békésen, mondták, hogy ebben nem volt semmi különös, hozzászoktak az utórengésekhez – említette Szoboszlai Gyula mesterszakács, aki társaival azért kelt útra Nyíregyházáról, hogy süssön-főzzön a horvátországi földrengés helyszínén.

Élelmiszer-adományt is vittek

Csütörtökön érkeztek vissza onnan, ahol december 29-én 6,3-es erősségű földrengést regisztráltak. A törésvonal mentén két település, Sisak 10, Petrinja 25-30 centimétert tolódott el keleti irányba.

Ép tető nem maradt a földrengés sújtotta településeken
Fotó: Nyírségi Ízkirályok

– Kedden indultunk el. Találkoztunk a bátamonostori magánmentős barátunkkal, a SPED-MED Kft. operatív igazgatójával, Turcsányi Csabával. Ő kiválóan kommunikál a horvátokkal is. A bajai segítőkkel azt az élelmiszer-­adományt vittük ki, amit a helyi önkormányzat, a vállalkozók és magánszemélyek adtak és gyűjtöttek össze. Csaba az elmúlt egy hét alatt harmadszor volt kint, és negyedszer élt át kisebb-nagyobb utórengést – fűzte hozzá Cziránku István mesterszakács.

Mozogtak a villanyoszlopok

– Koraeste 5,3-es erősségű, 10 másodperces rengést tapasztaltunk. Erősen érezhető volt, mozogtak a villanyoszlopok, kilengtek a légvezetékek, de hála istennek komolyabb károkról és személyi sérülésről nincs tudomásunk. Az emberek már megszokták, hogy szinte folyamatosan mozog a föld a lábuk alatt, ezért nem volt pánik, higgadtan kezelték a helyzetet – jegyezte meg Turcsányi Csaba.

Téglák, amerre a szem ellát
Fotó: Nyírségi Ízkirályok

A Nyírségi Ízkirályok ­Egyesület képviseletében összesen hétszáz adag babgulyást főztek ebédre, este pedig ötszáz adag nyírségi specialitást, lapcsánkát készítettek a helybelieknek a humanitárius céllal érkező magyarok.

– Petrinja, Sisak és Nebojan településeken szembesültünk a földrengés pusztításaival. Nincs fejetlenség. Nagyon sok tűzoltó segít a romeltakarításban, a helyreállítási munkálatokban.

A babgulyást ismerték, „unga­rische gulasch”-nak hívták, a lapcsánkát nem ismerték, de jó véleményük volt róla.

– Megható volt látni azt a kislányt, aki a nagymamájával érkezett, és három napja nem evett meleg ételt, örömmel fogadta el tőlünk a finom falatokat – idézte fel a szívszorító élményét Major Tamás mesterszakács.

Lehangoló utcakép
Fotó: Nyírségi Ízkirályok

Statikusok járják a környéket, és mindegyik ingatlant kategóriákba sorolják a katasztrófa övezetében: – Ha a helyzet úgy kívánja, a halálos ítéletet is kimondhatják egy házra. Különböző színű matricákat tesznek ki rájuk attól függően, hogy melyik milyen mértékben sérült. A zöld azt jelenti, hogy lehet lakni a házban, a sárga felújításra szorul, a pirosba nem lehet belépni. A piros színű, X jelű matrica üzenete egyértelmű: le kell bontani a romos épületet – osztotta meg friss tapasztalatát Szanyi András mesterfelszolgáló.

Látták Sisak megroggyant kórházát, találkoztak elgyötört, fáradt tűzoltókkal, a lakásuk mellett sátorban, konténerben élőkkel.

Mindez Zágrábtól 40-50 kilométerre, nem messze Magyarországtól... A szerdai utórengésről a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről is érkeztek bejelentések. Volt, ahol kilengett a karácsonyfa, megremegett az ülőgarnitúra.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában