Jeep!

2021.01.29. 12:44

Útmutató egy sikeres életpályához

Közel négy és félezer diákot tudott az egyetem megszólítani a pályaorientációs projektjével.

MJ

Korábban sem volt mindegy, napjainkban pedig egyáltalán nem lényegtelen, hogy a felnövekvő, pályaválasztás előtt álló fiatalokra milyen karrierút vár, és diplomásként milyen munkakörökben tudnak elhelyezkedni. Mivel a 14-18 esztendős korosztályhoz tartozók személyisége még nem teljesen kiforrott ennek megtalálásához, a Nyíregyházi Egyetem évekkel ezelőtt úgy döntött, elindít egy pályaorientációs projektet. Másfél év előkészítés után bő három évvel ezelőtt (hiszen a pandémia miatt hosszabbításra is szükség volt) többszöri újraindítással el is kezdődött ez a JEEP! – Junior Engineer Education Program, amelynek pénteken tartották a záró szakmai konferenciáját.

 

Az elsődleges cél az volt, hogy az MTMI – matematika, természettudományos, műszaki, és informatikai – szakokat népszerűsítsék, és ahogy dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes rámutatott, sikerült komoly sikereket elérniük. – Miközben mindezzel az elsődleges húzóágazatot, az ipart hoztuk elsősorban helyzetbe, népszerűsíteni tudtuk a Nyíregyházi Egyetem képzéseit is, ugyanakkor olyan új szakot is indíthattunk – és indítunk majd a jövőben is – amelyek ugyanebbe a MTMI-kategóriába tartoznak. Így a klasszikus mérnöki szakok mellett 2021 szeptemberétől lehet mérnök-informatikus szakra is jelentkezni, tavaly ősztől pedig a műszaki területen műszaki felsőoktatási szakképzést indítottunk – fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

– Kétségtelenül országos viszonylatban is kiemelkedő volt ez a program, amihez a laborjainknak, műhelyeinknek sikerült a pályázat elsődleges célját nagymértékben kiszolgáló programötleteket kitalálniuk – mindezt már Dobróné dr. Tóth Márta, a Környezettudományi Intézet intézetigazgatója, és egyben a projekt szakmai vezetője fűzte hozzá. Szavaiból kiderült, hogy a bekapcsolódó diákok 20 foglakozáson keresztül egyenesen a mérnökképzésbe tudtak bekapcsolódni, ráadásul ösztöndíjat, és a képzésről tanúsítványt is kaptak.

– A középiskolák felé kiépítettünk egy mentor- és nagyköveti hálózatot, segítő szervezetünk, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség pedig a régió jelentős cégeit nyerte meg a programnak egy-egy bemutató erejéig. A pályázat eredményessége 2017 után mérhető is volt, mert az egyetemre jelentkezők száma, ha kis mértékben is, de emelkedett – szögezte le a projekt szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában