Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.01.25. 14:00

Zökkenőmentes a gyakorlati oktatás

A diákok eredményesen felkészülhetnek a gyakorlati vizsgáikra.

SzA

A Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanműhelyében kis létszámú csoportokban folyik a gyakorlati oktatás | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

A koronavírus-járvány második hulláma az oktatás terén is számos változást hozott: a középiskolák ismét digitális munkarendre álltak át, ám felmerül a kérdés: hogyan oldható meg online módon a gyakorlati képzés?

– A kialakult helyzetre reagálva a Nyíregyházi Szakképzési Centrum minden iskolája igyekszik a lehető leghatékonyabban teljesíteni a szakmai gyakorlati oktatást a belső tanműhelyeiben és a külső duális partnereknél egyaránt – mondja Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

– A duális partnereink többsége továbbra is a megszokott formában, a járványügyi készültségre vonatkozó belső szabályozásainak megfelelően fogadja a diákokat, függetlenül attól, hogy a fiatalok tanulószerződéses formában vagy együttműködési megállapodás révén vesznek részt a gyakorlati képzésben. Azért, hogy ez zavartalan legyen, aki igényli, annak az online oktatás ideje alatt biztosítjuk a kollégiumi ellátást, az iskolai tanműhelyben lebonyolított gyakorlatot pedig kis csoportokban szervezzük meg – mondta a főigazgató, aki az egyes intézményekről külön-külön is beszélt.

A dolgozóknak szolgáltak fel

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium fodrásztanulói a tanműhelyben lehetőséget kapnak kis csoportos gyakorlati képzésre, az oktatók többek között kontyfésülési bemutatóval igyekeznek fenntartani a motivációjukat.

– A végzősöknek legalább hetente egyszer kontaktórákat biztosítanak a szükséges korlátozások betartásával. A gyakorlati vizsgák lebonyolításához egy modellre mindenképpen szükség van a vizsgamunka bemutatásához, és hogy csökkentsék a fertőzés lehetőségét, ehhez elsősorban közeli hozzátartozókat vonnak be. Amelyik feladatnál megoldható, ott demonstrációs eszközöket, például babafejet alkalmaznak.

– Mivel a veszélyhelyzet miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban nem tudják fogadni a tanulókat, a kontakt­oktatást a zays diákjainknak az iskolában, a kórházi körülményekkel azonos felszereltségű demonstrációs termekben szervezzük meg, az órákat a duális képzőhely munkatársai tartják.

A Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanműhelyében kis létszámú csoportokban folyik a gyakorlati oktatás | Fotó: Dodó Ferenc

– A korlátozások bevezetésekor a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikumban a kereskedelem ágazatban online oktatásban indult el a gyakorlati képzés: a multinacionális cégek szakemberei irányítják a tanulók gyakorlati oktatását online feladatokkal. A vendéglátás ágazatban a jelenleg is üzemelő cégek a korlátozások mellett folytatják a jelenléti oktatást. Az iskolák igyekeznek a lehető legnagyobb biztonságban megszervezni az új ágazati alapvizsgákat: a Sipkayban a turisztikavizsga felszolgálás részénél például a tanulók az iskola technikai dolgozóinak szolgáltak fel.

– A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban az ágazati alapvizsgára készülők, valamint a keresztféléves képzésben részt vevők számára több tantárgy esetén is lehetővé tettük a jelenléti oktatást, hogy minél eredményesebben felkészülhessenek a január végi-februári vizsgákra.

Arra törekszünk, hogy szem előtt tartva az egyes szakmák és szakképesítések sajátosságait, illetve az egészségvédelmi biztonsági előírásokat, a vizsga szakmai színvonalát megőrizve, a vizsgafeladat végrehajtható legyen – lehetőség szerint – a személyes érintkezés elkerülésével, demonstrációs eszközök segítségével is.

– A sportedzőképzésben részt vevők külső gyakorlati helyen teljesítik a foglalkozásokat, az együttműködő partnerek folyamatosan fogadják a diákokat.

Hetente váltanak

– A Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégiumban a gyakorlati csoportok egyik fele személyesen vesz részt a gyakorlaton, a többiek digitális munkarendben vannak, a következő héten pedig cserélnek.

A tiszalöki Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium iskolánkban a rendészet és közszolgálat ágazatban lévő tanulóknak tömbösítve, kis létszámú csoportokban, heti váltásban valósítjuk meg a gyakorlati képzést.

– A mostani tanév második félévétől ott, ahol biztosítottak a feltételek, a felnőttek oktatásában részt vevő diákok már szakképzési munkaszerződéssel kezdik meg a szakirányú gyakorlati oktatást a duális partnereknél – tette hozzá a főigazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában