Ítéletidő

2021.02.11. 16:01

2500 fogyasztási helyen akadozik az áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Beregben

Tiszabercelen egy iskola tetejére dőlt fa.

MTI

Csengerben is havazott csütörtökön | Fotó: Kákos Dávid

A téliesre fordult időjárás miatt szerda éjféltől csütörtök kora délutánig kétszázhúsz helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra, három – északi és észak-keleti – megyében mintegy 7500 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel elmondta, hogy a tűzoltóknak a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, mert sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

Emiatt – a 14 órás adatok szerint – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 2500, Nógrád megyében hozzávetőleg 4000 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás – ismertette.

Kiemelte: folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és a szolgáltatók szakemberei az áramszolgáltatás helyreállításán.

Az erős szél több középületben is kárt tett: Tiszabercelen egy iskola tetejére dőlt fa, Várpalotán egy kollégium tetején a napelemeket, Pécsen egy egyetemi kollégium tetején több négyzetméteren a cserepeket, ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen egy üzletház tetejét 15 méter hosszan bontotta meg a szél.

Sárváron egy gimnázium tetőszerkezete sérült meg, Csóron a református templom tetejét bontotta meg az erős szél – sorolta Mukics Dániel.

Csütörtökön kora délelőtt az orkán erejű szél derékba tört egy fenyőfát, ami rádőlt a tiszaberceli általános iskola tornatermét és központi épületét összekötő, üvegfalú helyiségére. Szerencsére senki sem sérült meg | Fotó: önkormányzat

Hozzátette, hogy számos, közlekedési baleset miatti műszaki mentéshez is riasztották a tűzoltókat: személyautók, kamionok ütköztek össze, fordultak keresztbe az úton és csúsztak árokba.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az OKF arra kéri az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Ha valahol – például ónos eső miatt – narancs színű riasztás van érvényben, aki teheti, inkább ne induljon útnak – javasolta. Akik mégis útnak indulnak, azoknak érdemes a szokásosnál több üzemanyagot tankolniuk, a mobiltelefont teljesen feltölteniük, inni- és ennivalót is csomagolniuk.

Ha valaki bajbajutott autóst, járókelőt lát, értesítse a 112-es segélyhívót – kérte Mukics Dániel.

Csengerben is havazott csütörtökön | Fotó: Kákos Dávid

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/video-megerkezett-a-sziberiai-tel-nyiregyhazara-4818670/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/folyamatosan-dolgoznak-a-kozut-gepei-4820026/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában