Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.14. 07:00

A belvíz színe és fonákja

Sipos László folyamatosan nyitott szemmel járja a megyét.

GB

Gégény, 2021. február 10. Belvíz borítja a termõföldet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gégény határában 2021. február 10-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Balázs Attila

Egyre kiterjedtebb és erőteljesebb az árvíz és belvíz elleni védekezés a Felső-Tisza-vidéken. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) szerdai tájékoztatója szerint folytatódott az esőzés és a havazás a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a hegy- és síkvidéki területeken átlagosan tíz–tizenöt milliméter csapadék hullott, így „belvízfronton” súlyosbodott a helyzet: a hét közepéig 6730 hektárt borított belvíz a Fetivizig működési területén. Tizenkét belvízvédelmi szakaszukból négynél elsőfokú, két védelmi szakaszon pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Víztöbblet-visszatartás

A védekezés során eddig tizenhárom nagy teljesítményű szivattyútelepüket üzemeltették a belterületek, illetve a mezőgazdasági területek védelme érdekében. A vízügy dolgozói folyamatosan szedik a szivattyútelepekre érkező uszadékot, eltávolítják a csatornákból a vízfolyási akadályokat, valamint rendszeresen felmérik az elöntött területek nagyságát. A lehetséges helyszíneken a vízügyi hatóság szakemberei igyekeznek a víztöbbletet a víztározóikban visszatartani, készülve későbbi szárazabb időjárásra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén újabb, mintegy húsz milliméter csapadék, eső vagy hó várható.

Folyamatos konzultáció

Sipos László, egy, a mezőgazdaságban ismert input cég felkészült szaktanácsadója. Azért, hogy gazda partnereivel naprakészen tudjon konzultálni, folyamatosan nyitott szemmel járja megyénket.

– A búzatáblákat nem nagyon lehet megközelíteni, mert megyeszerte meglehetősen tocsogósak. Ám nézzük a jó oldalát: a talajban korábban kialakult nedvességhiányról lassan már nem kell beszélnünk. A csapadék eloszlása persze nem egyenletes, amit a pangó vizek is híven jeleznek a határban. Innen természetesen a vizet le kell ereszteni. Ám az is fontos kérdés, hogy mi történik az alsó talajrétegekben, amelyek kiszáradása joggal aggasztotta az ágazatban dolgozókat. Ám most, végre mezőgazdászaink számára megnyugtató helyzetről tájékoztatnak fetivizig.hu/aszálymonito­ring aloldalukon a vízügy agrometeorológusai. Méréseik szerint ütemesen töltődnek fel nedvességgel az alsóbb talajrétegek is, s ez a következő éveket nézve igazán jó hír. Ahol a csütörtökön betört téli hideg hóval érkezett, ott a fagy nem csinálhat nagy kárt a vetésekben, hacsak a viharos szél le nem takarítja a havat a táblákról. Ám ahol esővel jött, ott csak a belvizet szaporítja, s a fiatal kalászos növények pusztulását okozhatja a víztükrös foltokon. Állítólag jó tíz napig marad az igazán télies idő. Ha nem volna túl durva hideg, azért az nem lenne baj. Kíméletes, úgynevezett hideghatásra ugyanis szüksége van áttelelő kultúrnövényeinknek egy jó termés eléréséhez – teszi hozzá a növényvédelmi szakember, Sipos László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában