Férfiak Fókuszban: Hegyi Henrik Dénes

2021.02.20. 20:00

A közösségépítő

Hegyi Henrik Dénes, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója teljesen más hivatást választott fiatalon, mint amit aztán további életében űzött.

Fotó: Toth Sandor

A gimnáziumi éveket a szigorú napirenddel működő katonai kollégiumban töltötte, ahonnan egyenes út vezetett a katonai főiskolára. Akkor még az volt az életcélja, hogy harci repülők földi irányításával foglalkozzon. A rendszerváltás 1990-ben mindent megváltoztatott, és akkoriban a hadsereg már nem a minden biztonságot megadó szervezet volt, ezért a leszerelés mellett döntött.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

– Új utat kellett találnom, a vállalatgazdálkodási ismeretek elsajátítása során mind közgazdasági, mind mezőgazdasági témák érdekeltek – részletezi Hegyi Henrik.

– Az első diplomámmal a zsebemben több lehetőséget is figyelembe vettem, az akkor induló kórház-finanszírozás újdonsága vonzott, 11 évig dolgoztam ezen a területen. Itt szereztem 28 évesen az első vezetői tapasztalatokat is. Rövid kitérő következett a mentőszolgálat berkein belül, majd felkértek, hogy legyek a megyei kórház gazdasági igazgatója. Hat évig dolgoztam ebben a pozícióban.

– Belekóstoltam a vállalkozói létbe is, melynek során az európai uniós pályázatok összetettsége jelentett számomra új kihívásokat. Jelenleg ötödik éve vezetem a Felső-Szabolcsi Kórházat Kisvárdán.

– Melyek az alapvető elvek, célok a mindennapi munkájában?

– Arra törekszem, hogy a Felső-Szabolcsi Kórházban jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokat kínáljunk a térségünk lakói számára. Legfontosabb céljaink, hogy a hozzánk forduló betegek egészségét megőrizzük, megelőzzük egészségromlásukat és meggyógyítsuk a betegségeiket. Ez a célkitűzés azonban hatalmas felelősséggel is jár.

– A legfőbb alapértékünk, hogy tiszteljük betegeinket és hozzátartozóikat, etikus kapcsolatot alakítva ki velük. Ennek elérése érdekében gondolkodásunkra az elfogulatlanság jellemző, munkánkat pedig a „Tedd másképpen!” mottó jegyében végezzük.

– Azon fáradozunk, hogy gondolkodásunk egyszerű és gyakorlatias legyen, és ez jellemezze az embertársainkkal történő bánásmódot is. Mindez felelősséget von magával, ami azt is jelenti, hogy a saját magunkkal szemben felállított elvárásainkat folyamatosan növelni kell.

Hegyi Henrik hisz abban, hogy tevékenységével munkatársait is arra ösztönözi, hogy együtt, közösen azonos célokért dolgozzanak, és folyamatosan képezzék magukat. Megbecsüli őket, és mint első számú vezető egyik legfontosabb feladata, hogy a dolgozók motiválásáról, továbbképzéséről folyamatosan, célratörően és hatékonyan gondoskodjon.

– Ha a csapat minden tagja eltökélten, felelősséggel végzi feladatát, az szükségszerűen egy fantasztikus csapatszellemet eredményez. Ha a csapat bevonásával kialakult az irányvonal, a döntéseket már a vezető hozza meg. Ez az alapja a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásaiknak.

– Amit megtanultam az elmúlt öt évben, hogy az igazi Felső-Szabolcsi Kórház-szellem a mai napig is épít a lelkesedésre, az állandó megújulásra, a költségorientáltságra, a felelősség vállalására és az egymás segítésére. Arra, hogy egy feladat elvégzéséhez alázattal és egyszerűséggel álljunk hozzá, és inspiráljuk egymást. A hivatás, a munka nem csak kenyérkereset. Életünk egyharmadát hagyjuk elveszni, ha munkakedv nélkül dolgozunk.

– Az idáig vezető útnak melyek voltak a legnehezebb, és melyek a legkellemesebb pillanatai?

– Mindig az a legkeményebb pillanat a napi munkában, ha egy új munkatárs kiválasztása nem volt sikeres, és meg kell válni tőle. Ennek a közlése a mai napig megterhelő számomra. Szerencsére a sikerek is jelen vannak a mindennapokban. Az elmúlt években elért fejlesztések mind azt szolgálták, hogy a kórházba érkező betegek és munkatársaink megfelelő körülmények között gyógyuljanak, illetve végezhessék a munkájukat.

– Megújult az élelmezési és mosodai terület, újjáépítettük a gyermekosztályt és a szülészet egy részét, továbbá a sürgősségihez integrált detoxikálóval bővült az intézet. Új épületet kapott az informatika és a kontrolling, továbbá most üzemelik be azt a szerverparkot, amely egyedülálló a hazai kórházak között. Energetikai beruházásokban is előreléptünk, melynek során új nyílászárókat és hőszigetelést kaptak az épületek, két napelempark ejti csapdába a napfényt, és részben elektromos autókkal oldjuk meg a szállítási igényeket.

– De a legnagyobb sikernek azt tartom, hogy a koronavírus megjelenését követően mind az orvosok és szakdolgozók, mind a gazdasági terület dolgozói képesek voltak felvenni a harcot a vírus ellen, és legjobb képességeiket felhasználva elhivatottan küzdenek a mai napon is a megfertőződött betegek életéért és biztonságáért.

– Hitvallásom, hogy az igazi boldogságot nem a cél elérése, hanem az odavezető út jelenti. Már önmagában a kérdés: „Mit tegyünk ma, hogy holnap jobb legyen?” előrevisz minket. A legtöbb dolgot még nem végeztük el. Gyűjtsünk össze energikus, optimista fanatikusokat, akik a lehetetlent is megvalósítják, mert igazából tényleg semmi sem lehetetlen számukra. Amit akarunk, azt el is érjük – közösen, jó minőségben, mert a jó példánál nincs hatékonyabb eszköz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában