Dolgoznak a szivattyútelepek

2021.02.19. 20:00

A megyében több ezer hektárt borít belvíz

A belvíz és a túlnedvesedés a talaj-előkészítő munkálatok során okozhat gondot.

TG

A tavaszi vetésű növények esetében okozhat nagyobb károkat a belvíz

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogy azt korábban megírtuk, megyénkben meghaladja a 11 ezer hektárt a belvízzel borított terület nagysága. Ennek földrajzi megoszlásáról Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának vezetője beszélt lapunknak. Elmondta, ahogy az ország legtöbb megyéje, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg sem kezelhető homogén egységként.

Dolgoznak a szivattyútelepek

– Jelenleg 11 640 hektárnyi földterületet borít belvíz, ennek negyvenhat százaléka, azaz 5410 hektár gyep, ötvenhat százaléka pedig őszi vetésterület, illetve szántó. A Rétközben a mezőgazdasági területek 5-7 százalékát érinti a belvízborítás, és ennek körülbelül duplája a túlnedvesedett terület. A térségben még meglévő és működő belvízátemelő szivattyútelepeket elindította az illetékes szakaszmérnökség. Felső-Szabolcsban sokkal kedvezőbb a helyzet, az őszi vetéseket ért kár elhanyagolható. Alsó-Szabolcsra, a Tiszavasvári járásra is kedvező vízgazdálkodási helyzet jellemző – sorolta Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes. Hozzátette, az Ecsedi-láp, a Szatmári-sík, az Erdőhát és a Szatmár is jelentős csapadékot kapott az elmúlt időszakban, ezekben a régiókban a belvíz négyezer hektáron jelent problémát.

– A Nyírségben a lazább homoktalajoknak és domborzatnak köszönhetően nem beszélhetünk számottevő károkról. Belvíz legfeljebb a gyepterületeken fordul elő foltokban, egyébként csak a túlnedvesedés jellemző – folytatta a szakember, aki szerint a legrosszabb helyzetben a beregi gazdák vannak. A vásárosnaményi körzetben a szántóföldek közel 10 százalékát, a gyepterületek közel 15 százalékát borítja belvíz, ez is az elmúlt hónapokban lehullott jelentős mennyiségű csapadéknak „köszönhető”.

– Összefoglalva és összesítve a megyei adatokat, a belvízzel borított terület nagysága több mint 11 640 hektár, ám az átnedvesedett földterületek nagysága ettől jóval több, ez utóbbi a tavaszi vetésű növények esetében okozhat gondot, mégpedig a talaj-előkészítő munkálatok során – zárta lapunk tájékoztatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának vezetője, Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában