filmhíradó

2021.02.08. 10:12

Ablak a múltra – vasúti szállítás és dohányfeldolgozás az ötvenes években Nyíregyházán (videó)

Sztahanovista vasutasok, új dohánygyár – ismét régi filmhíradók között kutakodtunk, tartson velünk időutazásunkon!

Száll a Truman

Az első filmben egy tehervonat személyzetét kísérte el útjára a híradó kamerája, 1953 késő őszén. A kor szellemének megfelelően központi téma a munkaverseny. A brigád célja, hogy a legkisebb késedelemmel juttassa Csepelre az értékes nyersanyagokkal megrakott szerelvényt. A Nyíregyházi állomásról induló kétezer tonnás vonat 50 km-es sebességgel robog Pest felé és késő délután futott be a Ferencvárosi pályaudvarra.

Dohányszüret után

Szintén 1953 novembere a dátum, a filmes beszámoló ezúttal a dohánytermesztők munkájába ad bepillantást. A képsorokon Székely dohánytermelőit, majd a vadonatúj nyíregyházi dohányfermentálót láthatjuk. Érdekes kontrasztot ad az új (mára végleg bezárt) üzem modern, letisztult vonalú tömbje, a dohányt leadni érkező lovaskocsival.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ablak-a-multra-autoverseny-es-kormanyzoi-latogatas-nyiregyhazan-video-4774297/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ablak-a-multra-ilyen-volt-nyiregyhaza-csaknem-egy-evszazada-video-4747414/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában