Kelet-retró

2021.02.16. 08:00

Áldozata is volt a napfogyatkozásnak Nyíregyházán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1961. február 16., csütörtök

Áldozata is volt a napfogyatkozásnak Nyíregyházán

Tegnap, a reggeli órákban igen sokan felcsaptak amatőr csillagásznak, ami abból állt, hogy kormos üveggel, használt filmtekercsekkel a kezükben nézegették a napfogyatkozást. Az üzletek alkalmazottai is ki-kiugrottak egy pillanatra, s aztán izgatottan tolmácsolták a bentieknek: „Már csak egy kis csík látszik belőle!” Mármint a napból.

Szóval kevés olyan ember volt, aki ne figyelt volna fel, hogy a nap olyan különösen világított a fogyatkozás időszakában, mintha hangulatvilágításra rendezkedett volna be. Arról pedig igen kevesen tudnak, hogy Nyíregyházán „áldozata” is volt a részleges napfogyatkozásnak.

A Zrínyi Ilona utcai illatszerbolt előtt egy kisfiú álldogált, s jókora kormos üvegen kukkolta a napot. A felnőttek is gyakran kölcsönkérték a fiúcskától a „műszert” egy-egy pillanatra. Így egy asszony is, aki – kék eladóköpenyéről ítélve – valamelyik üzletben dolgozhatott. Pár percig nézegette a látomást, majd visszaadta az üveget a gyereknek. „Tessék még nézni!”

„Nem érek rá kisfiam, én dolgozom, sietnem kell” szólt az asszony, s a gyerekre pillantott. A kisfiú is ránézett, elkapta az üveget, s futásnak eredt. Mikor tisztes távolba ért, vidáman kuncogva utánakiáltott az asszonynak: „Néni! Kormos lett az orra!”

A járókelők is hallották, s mosolyogva nézték az asszonyt. Egyikük oda is szólt neki. „Törölje le, lelkem! Tényleg kormos az arca.” Mit tehetett szegény asszony? Félig bosszankodva, félig mosolyogva törölte le arcáról a napfogyatkozás szemmel látható jeleit, s elsietett a „szerencsétlenség” színhelyéről.

1971. február 16., kedd

Ikarus-gyár Nagykállóban

Öt éve tart a Budapesti Ikarus Gyár és a Nagykállói Gépjavító Állomás kapcsolata. Három éve kezdte meg a gépjavító szinte teljes kapacitásával – a pesti gyár kívánságára -autóbusz-oldalvázak készítését. A kapcsolat nagyságára jellemző, hogy 1970-ben 52 millió forint értékű munka anyagának szállítását bonyolította le a gépállomás.

Az Ikarus meg van elégedve a Kállóban végzett munkával. Olyannyira, hogy újabban hosszabb távú, 5 évre szóló szerződés kötésének lehetősége is felvetődik, vagyis a pesti gyár a 180-as, 556-os és a 250-es típusú autóbusz-oldalvázak készítését teljes mértékben a kállói gépjavító állomásra alapozza. A gépjavító állomás él a megszerzett bizalommal, s az abból adódó lehetőséggel. Az idén továbbfejlesztik az állomás műszaki színvonalát korszerűbb technológiák bevezetésével, új gépeket vásárolnak és bővítik a műhelyt.

Esti fények a nyíregyházi Kossuth téren

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában