Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.05. 18:19

Árad a Tisza, munkában a géplánc

A vízzel együtt nagy mennyiségű hulladék is érkezik, harmadfokú a készültség.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén a korábbi napok jelentősebb esőzéseit követően az elmúlt 24 órában átlagosan már csak 1-4 mm csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon. Az áradással kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára.

A kameraképek és gátőri észlelés alapján péntek reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc, a magyarországi határszelvényben, Tiszabecsnél 30-40 db/perc volt a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezik percenként. A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 4-én 12 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Az észleléseket és mérést követően csütörtökön a kárelhárítást végző úszóműparkot vásárosnaményi hídhoz irányították és a részleges folyamzárat elkezdték felállítani.

Fotók: OVF

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát hatodik alkalommal vetik be éles helyzetben. A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként többméteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, ami további árhullámok kialakulásához vezethet

- zárul az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában