Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.15. 07:53

Árhullám vonul le a Tiszán

A Szamoson, a Túron és a Krasznán csökkent a vízszint.

MTI, KM

– A Tisza Vásárosnaményig ütemesen apad, szombaton a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítve 743 centiméteren tetőzött a vízszint. A sorozatosan egymásra futó árhullámok miatt Záhony térségében volt tetőzésközeli a vízállás – tájékoztatott vasárnap a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

– A védvonalak mentén elsőfokú készültség van érvényben Olcsvaapátitól Szabolcsveresmartig, Dombrád és Tiszabercel térségében a magas vízállások miatt fenntartják a másodfokú riasztást. Szombaton Vásárosnaménynál másodpercenkénti 1750 köbméteres vízhozamot mértek a szakemberek – írta az igazgatóság közleményében.

Apadás kezdődött el

A Szamoson, a Túron és a Krasznán apadás kezdődött, utóbbi két folyón azonban a még magas vízállások miatt másodfokú szint mellett védekeztek a hétvégén. Ahogyan a Tisza kárpátaljai szakaszán is, az árhullám Vásárosnamény térségében tetőzött, lejjebb tovább áradt a folyó. A vízszintek az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint tartományában voltak, megközelítették a másodfokú szinteket.

A tájékoztató szerint és az időjárási előrejelzések alapján a további napokban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, folytatódni fog az árhullámok levonulása.

Belvizes területek a megyében

A belvízzel elöntött terület az igazgatóság működési területén 12 500 hektár, ennek csaknem fele vetés és szántó.

A tizenkét belvízvédelmi szakasz közül egynél elsőfokú, hatnál pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség. Méhteleken egyes ingatlanok melléképületeit belvíz veszélyezteti, a Fetivizig ötszáz homokzsákkal segítette az önkormányzat védekezési munkáját.

Nem jár a komp sem

A közlemény szerint a Tisza felső szakaszán, Balsa és Kenézlő között, Timár és Zalkod között, Tiszatardos és Tiszalök között, Tiszadob és Tiszalúc között, Tiszacsege és Ároktő között, valamint a folyó középső szakaszán, Nagyrév és Tiszabög között nincs kompközlekedés.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/video-dombradnal-a-nyaraloovezetet-mar-csak-terepjaroval-lehet-megkozeliteni-4826833/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában