megújult szülőszobák

2021.02.23. 14:00

Családbarát szülészete van az oktatókórháznak

Teljes 24 órás rooming-in: a baba éjjel-nappal együtt lehet az édesanyjával.

KM

Dr. Enyedi Andrea vezető szülésznő, a szülőszoba vezetője a megújult 21. századi helyiségben

Fotó: Sipeki Péter

Gyönyörűen felújított környezet, barátságos hangulat, modern műszerek, eszközök, ez jellemzi most már a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályát, ahol korszerű szülőszobákat alakítanak ki.

Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház több mint 330 millió forint hazai pályázati támogatást nyert arra, hogy a nyíregyházi, a mátészalkai és a fehérgyarmati szülészetet korszerűsítsék, családbaráttá, családközpontúvá alakítsák át.

Naplemente, Tengerpart

A pályázat keretein belül a családbarát szülőszoba kialakítására, a hozzá tartozó vizesblokkok felújítására és a szülőszobai elavult eszközpark korszerűsítésére a Jósa András Oktatókórházban több mint 211 millió forint fordítható.

– A gyermekágyas részlegeken a családbarát, kis ágyszámú kórtermek kialakítása és modernizálása mellett a 24 órás rooming-in lehetőségének megteremtése, az anyatejes tápláláshoz szükséges eszközök beszerzése, és az anyatejes táplálás népszerűsítése volt a pályázat kitűzött célja – tudtuk meg Vitkai Évától, a megyei kórházak sajtófőnökétől.

A kórtermek kettéválasztásával és a vizesblokkok felújításával, valamint a teljes klimatizálással jelentősen jobb lett a betegkomfort. A kórtermi berendezések (betegágy, papaszék/fotel) pedig a család, a szülők és az újszülött kórházi tartózkodásának kényelmét fokozzák, illetve a rooming-in kiterjesztése lehetővé tette, hogy a gyermek­ágyas részlegen a baba és a mama éjjel-nappal együtt legyenek.

– A megújult szülőszobákban, amelyeknek különleges, békés hangulatot árasztó nevet adtunk (Naplemente, Tengerpart, Pipacs), egyedül tartózkodhat a szülőpár, családias, nyugodt körülmények között várhatják gyermekük érkezését, és olyan alternatív szülési lehetőségek közül választhat a vajúdó kismama, ami az állapotának éppen megfelelő (vízben szülés, labda, bordásfal stb.). Van hét egyágyas szülőszobánk is, és a többi szülőszobánk megosztható úgy, hogy a szülés alatti intimitás biztosítható legyen – tette hozzá a sajtófőnök, aki megjegyezte: megújult a szülőszobai megfigyelő, és – problémamentes szüléskor – már a császármetszést követően azonnal együtt lehet a baba az édesanyjával a „császáros őrzőben”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában