Egészségügyi Kar

2021.02.04. 14:33

Egyetemi program a turizmusért

Helyi és nemzetközi partnerek bevonásával oktatói programot dolgoz ki a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara az egészségturisztikai oktatás fejlesztése, átszervezése, a hallgatók külföldi tanulmányi és későbbi munkavállalási lehetőségeinek erősítése érdekében.

Forrás: hirek.unideb.hu

Első alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetemet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft.-t és az olasz Marco Polo G.E.I.E. egyesülést magába foglaló program szakmai találkozóját Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán (DE EK). A „HEAlthy Life ALLiance for Health Tourism Education Development and Reorganisation” elnevezésű projekt a turizmus jellegű képzések koronavírus-járvány utáni újjászervezését, a célok újbóli megfogalmazását segíti elő.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar egészségügyi szervező alapszakának pályázata kapcsán tartott sajtótájékoztatón Takács Péter, a DE EK Egészségtudományi Intézetének igazgatója, a projekt vezetője kiemelte: ez egy pályázati támogatáson alapuló kezdeményezés, szövetségkötés, melynek fő célja, hogy összefogják az egészségturisztikai oktatást támogató intézményeket, helyi és külföldi cégek bevonásával nemzetközi együttműködések alakuljanak ki.

- Angol nyelvű, digitális oktatási anyagokat akarunk létrehozni az egészséggel, az egészséges életmóddal kapcsolatban, valamint nemzetközi kapcsolatokat szeretnénk építeni, ezt a kettőt pedig összehangoljuk. Egy olyan weboldalt fogunk kialakítani, ami segíti a hallgatók tanulmányait és ahol megjelenhetnek az egészségturisztikai cégek. Ezáltal egymásra találhatnak a gyakorlatot kereső, külföldi tanulmányokat tervező hallgatók, valamint a külföldi tanulmányi és munkalehetőségeket kínáló partnerek. Terveink szerint a rendszer előkészíti a turisztikai ágazat fellendülését, a hallgatók mielőbbi munkába állását, és az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket is fejlesztheti – hangsúlyozta a projekt vezetője.

Varga Levente projektmenedzser közölte: a programban 20 tantárgy digitális fejlesztését tervezik, ehhez társul még egy online vizsgáztatást segítő adatbázis is. A közös kurzusok egy részét az Egészségügyi Karon, másik részét pedig Csíkszeredán oktatnák, a két tanulócsoport közösen venne részt turisztikai projektek létrehozásában. Mint elmondta: kohéziót erősítő nemzetközi együttműködés kialakítása a cél, melyben hosszabb távon hallgatói gyakorlatközvetítés zajlik.

Szakál Zoltán disszeminációs szakértő, egyetemi docens elmondta: az INNOVA Kft. vállalati kapcsolataival, pályázati tapasztalatával, az olaszok a partnerségi viszony kialakításában, az olaszországi gyakorlatok felhasználásával, egészségi- és gyógyturisztikai tudással segítenek, a Sapiencia Egyetem pedig az EK-val közösen létrehozza az oktatási platformokat. A tervek szerint az olasz partnernek köszönhetően Spanyolországból és Portugáliából is kialakulhatnak szövetségek.

A weblap a következő negyedévben indulhat el, majd a tesztelési időszakot követően, nagyjából másfél éven belül elérhetik a hallgatók és a partnerintézmények az oktatási anyagot.

A harminchat hónapon át tartó Erasmus + KA2 program várhatóan 2023 nyarának végén fejeződik be.

- Sajtóiroda – BZ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában