autó

2021.02.10. 14:00

Élet-halál kérdése – Ha csúszik az út, felejtse el a satuféket!

A télies útviszonyok között érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

KM

20210125 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Oszlopnak ütközött egy autó Nyíregyháza belvárosában.

Forrás: Illusztráció/KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

Ónos esőre, havazásra és röpködő mínuszokra figyelmeztetnek az elkövetkező napokban a meteorológusok, azt pedig már eddig is megtapasztaltuk, hogy a hőmérséklet egy napon belül is a végletek között mozoghat: hol pozitív tartományban kúszik a hőmérő higanyszála, hol fagypont alá esik.

A rendőrség a police.hu oldalon gyűjtötte össze azokat a legfontosabb tanácsokat, amelyek betartásával sokat tehetnek a járművezetők azért, hogy elkerüljék a balesetet. A megyeszerte kicsúszott, árokba borult, megpördült, összetört autókról szóló hírek és fotók mind azt bizonyítják, egy pillanatnyi figyelmetlenség is bajt okozhat.

Lassabban, óvatosabban

A baleset-megelőzési szakemberek véleménye szerint a kormány mögött ülők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az azokban rejlő veszélyeket.

Az úttestek felülete – különösen az árnyékos vagy nyílt területeken – jegessé válik, emiatt jelentősen megnő a csúszásveszély, különösen fékezéskor, valamint a kanyarokban.

Ha a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, jelentősen megnő az esélye annak, hogy a nedves, nyálkás, esetleg lefagyott útszakaszhoz érve elveszíti az uralmát a gépjármű felett, és lecsúszik az út menti árokba, vagy a szemből érkezőnek ütközhet.

A szakemberek arra hívják fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét, hogy lakott területen belül és kívül egyaránt a KRESZ-ben engedélyezettnél lassabban és óvatosabban közlekedjenek az úttesten és a járdákon egyaránt, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, félnek az eleséstől, elcsúszástól, erre koncentrálnak, és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. A hosszabb útra indulók mindenképpen ellenőrizzék járművük világító- és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, az akkumulátort, a szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban a kesztyűs jégkaparó, a jégoldó spray és a pokróc. A járművezetőnek körültekintően kell gyorsítani, lassítani, a fékpedált pedig különös gondossággal kell kezelni.

Tartsanak megfelelő követési távolságot az előttük haladó jármű mögött, hogy bármilyen váratlan manővernél biztonságosan meg tudjanak állni, és ne rohanjanak bele a másik autóba.

Mielőtt elindul

A járművezetők a téli időszakban elindulás előtt mindig ellenőrizzék a gépkocsijukat, teljesen tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott, ráhullott csapadékot.

A havat ne csak a szélvédőről takarítsák le, hanem a jelző- és világítóberendezésekről is. Lehetőleg a motorháztetőn, a gépkocsi tetején és csomagtartóján se hagyjanak havat, jeget, mert az a haladás során ha leesik, másokat is veszélybe sodorhat. A baleset-megelőzési szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a belső párásodás megszüntetése nélkül senki ne induljon útnak. A szélvédők szárítására a legjobb megoldás, ha az üvegekre irányítva, intenzív fokozatra kapcsolva használják a légkondicionálót, a ventilátort.


Ha leszáll a köd

Ha a látási viszonyok indokolják, tompított világítás helyett vagy mellett használjunk ködfényszórót, de a távolsági fényszóró használatát kerüljük.

Amint a ködös útszakaszról kiértünk, ne felejtsük el a ködfényszórót és a hátsó ködzárófényt lekapcsolni, mert annak indokolatlan használata elvakítja a többi közlekedőt.

Ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől. A megengedett sebességhatárt soha ne lépjük túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.

A ködös időben vezetni nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában