Nyíregyháza

2021.02.18. 11:30

Figyeljünk a szervezetünk apró jeleire!

A járvány miatt sajnálatos módon háttérbe szorultak a szűrővizsgálatok.

Dr. Mórik Gyula

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az új tudományos felismerések mellett hosszú hónapok óta özönlenek a számszaki információk is a koronavírussal kapcsolatban. Sokak életében a várható időjárással azonos fontosságú napi rutinná vált az új megbetegedések és a halálos áldozatok számának követése. Nem vitás, hogy a fertőzések szoros kontrollja elengedhetetlen. Eközben viszont sajnálatosan megfeledkeztünk más, hasonlóan veszélyes betegségek kivizsgálásáról. Háttérbe szorultak a szűrővizsgálatok, akár az időszakosan elégtelen orvosi kapacitás, akár az indokot kapó halogatás okán, sokan pedig azért nem mentek el vizsgálatra, mert félnek a fertőzéstől. Ennek negatív következményei még nem számszerűsíthetők, de bizonyosan jelentősek.

Nem szabad késlekedni

A napokban egy felmérés miatt több tucat ember egészségi állapotát vizsgáltam meg, és tragikus kép tárult elém. Vég nélkül halasztott szűrések, indokolatlanul hosszú ideje figyelmen kívül hagyott figyelmeztető tünetek, és teljesen kialakult új betegségek váltak a mindennapok elfogadott részévé. Ez nem mehet így tovább! Az egészségügy egyre inkább visszatér a normál kerékvágásba, így az orvoshiány nem lehet indok a további halogatásra.

Itt az idő meglátogatni az orvosaikat és tudatosan vigyázni az egészségükre.

Joggal kérdezheti bárki, miért ezzel a kérdéssel foglalkozunk, amikor a lakosságot az oltások tartják izgalomban. Éppen az oltásokkal kapcsolatban vetődött fel a téma. A napokban látott napvilágot egy tudományos cikk, ami a Covid–19 elleni védőoltások és más súlyos betegségek kapcsolatát vizsgálta. Ne ijedjen meg senki, nem abban az összefüggésben, hogy okozhatnak-e bajokat a védőoltások, ott nincs semmi hiba. A gondok ott jelentkeznek, amikor a védőoltás enyhe következményei más, súlyos betegségek első tüneteivel mutatnak hasonlóságot vagy azonosságot.

Nagyon súlyos is lehet

Ebből a sorból is kiemelkedik az emlőtumor, amit mindenkinek komolyan kell vennie. A tanulmány kiemeli, hogy a vizsgált vakcinák bármelyike okozhatja a hónalji nyirokcsomók megnagyobbodását, ami az emlőtumor egyik első tüneteként is ismert elváltozás. Nem csoda, hogy a tünet az érintett hölgyekben riadalmat keltett, és sokan azonnal orvoshoz fordultak vele. Lássuk be, ez a jobbik verzió. A vizsgálat az esetek zömében megállapította, hogy a tünet hátterében az oltásra adott immunválasz áll. Találtak olyan eseteket is, amikor már az emlőtumor ott volt a háttérben, ami aggodalomra ad okot. Bármikor előfordulhat egy ehhez hasonló egybeesés, amikor a beteg maga minősíti az elváltozást oltási szövődménynek, és nem fordul orvoshoz, ezzel a lépéssel akaratlanul utat nyitva egy súlyos betegségnek.

A hónalji nyirokcsomó-megnagyobbodás súlyosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy ez az elváltozás a regisztrált esetek több mint 50 százalékában súlyos kórképekhez társult, áttétes emlőtumorhoz, leukémiához vagy limfómához.

A nyirokcsomó-megnagyobbodás, mint oltási szövődmény, a második oltás felvétele után a betegek 16 százalékánál jelentkezik, ami jelentős érték. Mi a követendő terv, ha magunkon tapasztaljuk ezt a tünetet? A legfontosabb, hogy senki ne essen kétségbe. Figyelje önmagát a következő egy hónapban, és ha ezen idő alatt nem rendeződik a nyirokcsomó elváltozása, feltétlenül forduljon orvoshoz! A javulás sem lehet ok a következő időszakos szűrés elhalasztására, de ebben az esetben nincs szükség rendkívüli vizsgálatra. Az orvosi ajánlás kiemeli, hogy egy-egy tünetet mindig összefüggéseiben vizsgáljon a beteg.

A férfiakat is érinti

Mindentől függetlenül azonnali orvosi ellenőrzésre van szükség, ha a nyirokcsomó-­megnagyobbodást a következő tünetek bármelyike kíséri: a mell alakjának, méretének megváltozása, duzzanatok, csomók megjelenése a mellben, a mell bőrének bemélyedése, irritációja, a mellbimbó befordulása vagy fájdalmassá válása, anyatej kivételével mellbimbóváladék megjelenése, beleértve a vérzést is, a fájdalom megjelenése a mell bármely területén. Ebben az esetben nincs várakozási idő, akkor sem, ha a beteg Covid–19-védőoltást kapott a tünetek megjelenését megelőző napokban.

Ha most férfitársaim megkönnyebbülten dőlnek hátra, minthogy ez a kérdés őket nem érintheti, akkor azt helytelenül teszik. Orvosi tény, hogy ha nem is a nőkhöz fogható gyakorisággal, de a férfiakban is kialakulhat emlőtumor. Jobb az éberség. Összegzésként elmondhatjuk, hogy figyeljünk önmagunkra.

Ezekben a vészterhes időkben ne tetézzük a gondokat azzal, hogy a szervezetünk apró jeleit figyelmen kívül hagyjuk, és esetlegesen nem észlelünk egy betegséget még abban a fázisban, amikor azt jó eséllyel sikeresen tudjuk kezelni.

Bár Pató Pál úr a költészetben népszerűségre tett is szert, az „ej, ráérünk arra még!” ideológiája az egészség kérdésében biztosan nem követendő példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában