Vadászat

2021.02.25. 11:00

Gyéríteni kell a vaddisznókat!

Az állomány szabályozásáról nemzeti akcióterv készült.

MML

A gyérítés oka: terjesztik az afrikai sertéspestist

Fotó: Fülöp Bálint

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének lassítása érdekében drasztikus mértékben csökkenteni kell hazánkban a vaddisznóállományt – jelentette ki a közelmúltban Bognár Lajos országos főállatorvos. Ez tulajdonképpen az egész Európai Uniót érintő stratégia, s ennek érdekében elkészült a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv is, ami tartalmazza többek között a gyérítés méretét. A vaddisznóállomány gyérítése azért fontos, mert az afrikai sertéspestis a természetben ezeknek az állatoknak a közvetítésével gyorsan tud terjedni. A vírusos betegség a vaddisznókra és a házi sertésekre jelent veszélyt, így komoly gazdasági károkat tud okozni.

Leadták a vadállománybecslést

A nemzeti akcióterv egyik célja szerint el kell érni, hogy a vaddisznóállomány sűrűsége négyzetkilométerenként, azaz 100 hektáronként 2025. február 28-ig 0,5 egyedre csökkenjen.

Vajon mennyire lehet ezt a célkitűzést teljesíteniük a vadásztársaságoknak? A gyérítéssel vajon nem esünk át a ló másik oldalára, nem lesz nagyon alacsony az állomány? – kérdeztük meg Szabó Józseftől, a vásárosnaményi székhelyű Beregi Tisza Vadásztársaság elnökétől.

– Úgy gondolom, a 0,5 egyedszám valóban nagyon kevés egy négyzetkilométerre, hiszen kétszáz hektáron csupán egy vaddisznó lehet, de ha ez jelenti a megoldást, akkor nincs mit tenni. Főleg ott tartom ezt a számot kevésnek, ahol jelenleg van vaddisznó. Ez a szigorú előírás bennünket most azért nem érint, mert az ASP-fertőzés miatt szigorúan korlátozott terület vagyunk, s számunkra már most fontos előírás a vaddisznó folyamatos gyérítése. Február 15-ig kellett leadnunk a vadászati hatósághoz a vadállománybecslést, s mi 25 vaddisznóra becsültük a 3749 hektár nagyságú vadászterületünkön lévő állományt. Az akcióterv szerint nálunk 2025-re csak 18 vaddisznó maradhat.

Érdektelenné válhatnak

– A Beregben már több éve jelen van az ASP, kezdetben a mi területünkön csak egy kisebb részen volt megfigyelhető. Tavaly azonban berobbant nálunk is, megtizedelte az állományt, sok állat pedig elmenekült. A vad megérzi a veszélyt, s próbál biztonságosabb területre menni – mondta Szabó József, s megosztotta velünk aggodalmát is:

– Olyan kevés lesz a célul kitűzött egyedszám, hogy nem lesz célja a vadásznak. Ahol még sok vaddisznó van, ott bizony nagyon oda kell figyelniük a vadásztársaságoknak, hiszen sokba kerül a megsemmisítőhelyre a szállítás. Bár négy év alatt kell megvalósítani a kitűzött célt, de úgy gondolom, nem lesz könnyű, mivel érdektelenné válhatnak a vadászok. A húst nem szívesen viszik haza akkor sem, ha egészséges lenne. Az elmúlt három évben csupán egy vadász kérte, hogy a vírusmentes húst felhasználhassa. A kötelező gyérítést néhányan szinte gyilkolásnak tekintik, s nem akarnak benne részt venni. Mivel kötelező, a vezetőkre hárul majd ez a munka.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában