Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.06. 12:34

Nem áll meg az egyedülálló Magyar Falu Program

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 13 milliárd forintot hozó, több mint 900 nyertes pályázat igazolja a projekt sikerét.

MJ

Fotó: Matyasovszki József

– Országos viszonylatban is rendkívül eredményes a Magyar Falu Program. Nagyon komoly támogatást tesz lehetővé, és az ország történelmében eddig soha nem látott összegű fejlesztési pénz érkezik célzottan az ötezer lélekszám alatti kistelepülésekre. Mindemellett igen népszerű, hiszen a forgatókönyvet a falvak maguk írták, és az ott élők és vezetőik kérték az eljárásrendet is. Ennek megfelelően a pályázat egyszerűen elkészíthető, a döntéshozatal példátlanul gyors, a program 100 százalékban előfinanszírozott, illetve a döntési okirat kiadását követően 5 nap múlva már a nyertes számlájára kerül az összeg – így összegzett országjárásának beregsurányi állomásán szombaton Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kistelepülések megsegítésére irányuló kormányzati támogatás előnyeit taglalva.

Fotó: Wachteinheim József

Mint sajtótájékoztatóján elmondta, a program első pillérének indulása óta 17 ezer család kaphatott támogatást 90 milliárd forintot meghaladó összegben, 2022-ig 2500 kilométernyi mellékútszakasz újulhat meg, és 12 ezer sikeres – életminőség javító – pályázat született eddig, amelyeknek nyertesei több mint 130 milliárd forinton osztozhatnak.

A jövőre vonatkozóan kijelentette: néhány héten belül megjelennek az új életminőség-javító pályázatok, 2021-ben erre 70 milliárdot különítettek el, folytatódik a mellékúthálózat-felújítás, és egy új elem is megjelenik, mégpedig az elmúlt évek alatt százszámra bezáró kisboltok megmentésére, boltfejlesztésre és üzletek újranyitására. Az utóbbi konstrukcióban akár 60-70 millió forint támogatáshoz is juthat egy-egy induló vállalkozás.

Fotó: Wachteinheim József

Az adatokat a kormánybiztost fogadó országgyűlési képviselő, dr. Tilki Attila is megerősítette: a választókörzete 2019-ben közel kétmilliárd forinthoz, tavaly pedig 2,2 milliárd forintot kitevő többletforráshoz jutott, méghozzá először 132, illetve egy évre rá 142 benyújtott és támogatott kérelem után.

- A Magyar Falu Programtól várt élénkülés meglátszik a településeken, erre a projektünkre is joggal és okkal lehetünk büszkék – hangsúlyozta dr. Tilki Attila.

 

A kormánybiztosi sajtótájékoztatóról bővebben a Kelet-Magyarország hétfői számában olvashatnak.

Borítókép: Ezt a fűnyírót is a Magyar Falu Programnak köszönheti Beregsurány | Fotó: Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában