Nyíregyháza

2021.02.06. 07:00

Házhoz megy a lomtalanítás

Tavalytól Nyíregyházán sem lehet a közterületekre lerakni a lomokat.

MI

A lomtalanítási igényt február 1. és március 31. között jelezhetik a lakosok | Illusztráció: KM-archív

Az utcákon maradó szeméthegyek, a településeken cirkáló „lomizók” – ez a kép jellemezte néhány éve a lomtalanítást megyénkben, melynek tavaly megváltozott rendszerrel vetett véget az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Egyeztetett időpontban

Éberhardt Gábor, a társaság ügyvezetője korábban elmondta, a változtatásra azért volt szükség, mert egy-egy lomtalanítás alkalmával szeméthegyek maradtak az utcákon, köztereken, és a lomok elszállítása után is helyeztek még ki hulladékokat a városlakók. Ezekre a problémákra kerestek megoldást a szakemberek. Tavalytól Nyíregyházán és sok más nagyvárosban nem lehet a közterületekre lerakni a lomokat: a szolgáltató munkatársai az egyéni igényekhez igazodva, előre egyeztetett időpontban szállítják majd el a kidobásra szánt dolgokat.

Az ügyvezető hozzátette: a hulladékgyűjtési naptárak hátulján a lakosság minden szükséges információt megtalál, hogy igénybe vehesse a szolgáltatást. Az igényüket február 1. és március 31. között jelezhetik a hulladékke­zelő felé, legalább egy héttel a lomtalanítás kívánt időpontja előtt.

– A bejelentkezés után a kollégáink visszajelzik az időpontot, majd az egyeztetett időben elhozzák a lomokat. Kérünk mindenkit, a kidobandó tárgyakat ne tegyék ki a közterületre, utca elé, hanem kerítésen belül várjanak minket, és a kollégáknak adják át a hulladékot.

– Úgy gondolom, a tavaly bevezetett új megoldással sokkal rendezettebb és könnyebben nyomon követhető lehet a lomtalanítás – emelte ki Éberhardt Gábor.

Konténert is biztosítanak

A társasházak esetében ugyanez az eljárás: a lomok elszállításának konkrét dátumát a közös képviselőnek kell bejelentenie, kérelmeznie a társaságnál. Az ügyvezető elmondta: a lomokat lehetőség szerint ne közterületre, hanem a társasház saját ingatlanjára helyezzék ki, amit a közös képviselőnek vagy a meghatalmazottjának az elszállításig őriznie is kell.

– Ezzel elkerülhető, hogy mások kihúzgáljanak dolgokat, vagy éppen odategyenek hulladékokat. Abban az esetben, ha a társasház nem rendelkezik saját területtel, igény szerint konténert biztosítunk. A lakóknak 3 óra áll rendelkezésére, hogy megtöltsék a tárolót lommal – tudtuk meg Éberhardt Gábortól.

A lomtalanítási igényt február 1. és március 31. között jelezhetik a lakosok | Illusztráció: KM-archív

A hulladékgyűjtési naptárak hátoldalán a társaság azt is jelezte, mely lomokat szállítják el, és mik azok hulladékok, amiket nem helyezhetnek ki a lakosok. A lomtalanításkor a társaság munkatársai elviszik a bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban; a műanyag medencéket, játékokat, textilt, ruhaneműt zsákolt, dobozolt, kötegelt állapotban. Emellett háztartásonként maximum négy személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumit, ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kihelyezett hulladék mennyisége együttesen nem haladhatja meg a két köbmétert. Amennyiben egy ingatlannál ennél több lom gyűlne össze, azt a tulajdonosok a hulladékudvarokban adhatják le.

Kérik az embereket, hogy ne tegyenek ki vegyesen ­gyűjtött települési hulla­dékot, szelektíven gyűjthető szemetet (papírt, műanyagot), zöld- vagy kerti hulladékot, építési-bontási törmeléket, elektronikai eszközöket, veszélyes hulladékot (festékek, vegyszerek, akkumulátorok, szárazelemek, festékpatronok), illetve gépjárműroncsot, bontott autóalkatrészeket, karos­szériaelemeket vagy szélvédőt.

A Észak-Alföldi Környe­zetgazdálkodási Nonprofit Kft. hangsúlyozta, hogy a lomtalanításkor egy személynek otthon kell tartózkodnia, aki aláírásával igazolja, hogy a lomok elszállítása megtörtént. A hulladék bejelentés nélküli közterületre kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül, ami szabálysértési eljárást von maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában