férfiak fókuszban: leleszi tibor

2021.02.17. 19:30

Hivatás, elkötelezettség, szolgálat!

Leleszi Tibor, Kisvárda város harmadik ciklusát töltő polgármestere olyan elismerésre méltó személy, akinek elveit és céljait a családból hozott hit által vezérelt kitartó és következetes gondolkodásmód határozza meg.

A hét diplomával rendelkező – pedagógus, mérnök, teológus – városvezető sokrétű tudása birtokában a folyamatos fejlődés és megújulás híve. Számára a siker mindig közös érdek, mindig közösen elért eredmény.

Minek köszönheti, hogy a településen élők évek óta bizalmat szavaznak Önnek?

– Polgármesterré választásomat mindig küldetésként éltem meg, és az azzal együtt járó bizalom a következőket juttatja szembe: hivatás, elkötelezettség és szolgálat. Amikor pedagógus voltam, nagyon sok középiskolás gyereket tanítottam itt Kisvárdán, s ezért sok embert ismerhettem meg. Az egykori tanítványaim azóta már felnőttek, s mára már választópolgárok is lettek, de sokan még ma is tanár úrnak szólítanak – amit mindig jólesik hallani. Sokszor idézem Pestalozzit, és most is ő jut az eszembe: „A nevelés példa, azonkívül semmi más, csak szeretet.” Ez azt jelenti számomra, hogy kell a jó példa, nemcsak az iskolában, hanem minden életterületen. Hiszek abban, hogy az emberi kapcsolatok elsimíthatnak bármilyen politikai feszültséget. Ezt szeretném, ha a diákjaink is megtanulnák már fiatalon.

Leleszi Tibor

Polgármesternek lenni azért megtisztelő feladat számomra, mert városvezetőként családjaink és Kisvárda érdekeit képviselhetem. Hivatás, hiszen azon fáradozom, hogy boldogabb, élhetőbb, szerethetőbb várost alkossunk együtt, közös erővel. Elkötelezettség is, mivel Isten segítségével a közösségért, családjainkért, gyermekeinkért dolgozhatok. Szolgálat, mert életemet arra tettem fel, hogy hittel, becsülettel és alázattal tegyek mindannyiónkért.

Hogyan élte meg az idáig vezető utat?

– Az a hosszú út, amely mögöttem áll, soha nem volt könnyű. Polgármesterségem első két éve tele volt megpróbáltatásokkal. Az első mérföldkövet az jelentette, amikor végre sikerült visszafizetnünk a tartozásokat. Ezután végre megkezdődhetett a város belső terének – így a városházának, a könyvtárnak és a főtérnek – a felújítása. Úgy tudnám jellemezni ezt az időszakot, hogy a város visszatért az életbe. Ez a fejlesztési sorozat azóta is tart, már megújult a zsinagóga, a Bagolyvár, lett stadionunk, szállodánk, uszodánk, és folyamatban van a várrekonstrukció is.

– Minden egyes percemet, amelyet mások segítésének szentelhetek csodaként és küldetésként élem meg. Egy-két konkrét példát említenék csak: mindig meghatódottan megyek köszönteni a születésnapos szépkorú (90 éves vagy annál idősebb) városlakókat, akik nagy szeretettel és kedvességgel fogadnak. Nem kevésbé meghitt pillanat, amikor karácsony előtt meglátogathatom az autista gyermekeket, vagy gyertyát gyújthatok a csodálatos városi adventi koszorún, de óriási élmény a nyári színházi fesztivál előadásait is végignézni, valamelyik helyi sporteseményen részt venni, ismerősökkel találkozni, beszélgetni.

Melyek a legfontosabb szempontok a mindennapi munka során?

– A közösségi összhang az egyik legfontosabb, amelynek megléte hozzájárul az új, fejlődéssel kapcsolatos stratégiák kiépítéséhez, a közös kooperációk eredményességéhez és az együtt gondolkodás sikerességéhez, mindezek váro­sunk versenyképességet fokozzák. Folyamatosan igyekszem a tudás szerteágazó világában olyan ismeretekre szert tenni, amelyeket jelenlegi munkám során is kiválóan alkalmazhatok, hiszen emberekkel, emberekért dolgozom.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

Célom, hogy Kisvárda olyan élhető város legyen, amelyet a biztos jelen mellett a még biztosabb jövő jellemez. Megbízható tudású, lelkiismeretes kollégáim összehangolt munkája szintén elengedhetetlen részét képezi a „gépezetnek”. A mindennapok indításához mindig van egy könyvem, tele idézetekkel. Közvetlen munkatársaimmal ráhangolódunk ezekkel a gondolatokkal a napra, fontos nekem itt is, hogy békesség legyen körülöttem.

A stabil alapokon nyugvó infrastruktúra, a szociális háttér hatékony támogatása, az oktatásban rejlő sokrétű innováció, gyermekeink újszülött kortól történő patronálása, a munkahelyteremtés és a sikeres munkaerő­piaci elhelyezkedés városunk megújuló arculatának körvonalát rajzolják, kiemelve ezzel vezetési koncepciónk legfontosabb szempontjait.

Hogyan tudja kezelni az egyre nagyobb felelősséget?

– A felelősség kérdéséről mindig gróf Széchenyi István gondolatai jutnak eszembe: „Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk: a szépért, s jóért, amit tehetünk.”

A felelősség számomra hivatásként vállalt életutam velejárója. Nem teher, hanem olyan inspiráció, amely mindig erőt ad, hisz tennem kell a dolgom a váro­somért, Kisvárdáért, az ott élő emberekért. Őszintén mondom, hogy szívesen és szívből csinálom.

Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát, családot, szabadidőt?

– Ez soha nem volt könnyű, ugyanakkor mégis szerencsés polgármesternek, férjnek és családapának mondhatom magam. Az a támogató háttér, amelyet az „otthon” teremt, számomra semmihez sem fogható. Feleségem parlamenti titkárként végez felelősségteljes munkát, gyermekeink pedig Budapesten folytatják egyetemi tanulmányaikat. Nélkülük most nem lennék az, aki. A közös kikapcsolódás értékes pillanatait minőségi, tartalmas időként éljük meg, amely alatt megkülönböztetett figyelemmel és szeretettel vagyunk egymás iránt. Rendkívül erős családi kötelékben élünk, amely az Istenbe vetett hiten és az egymás támogatására irányuló megértő elfogadáson alapul.

Mit jelent Önnek a siker?

– Hiszek a közös tenni akarással elérni kívánt célok teremtő erejében, hiszen a siker értékét éppen az együttműködés adja. Számomra az a város sikeres, amelynek vezetése polgárai reflexióit folyamatosan kutatva és figyelembe véve, ennek megfelelően formálja a fejlődés irányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában