koronavírus

2021.02.11. 09:02

Ismét százhoz közelít a napi halálesetek száma – mutatjuk a megyei adatokat

1862 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 97 beteg.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Megyénkben újabb 92 esetben mutatták ki a fertőzést, így az összes fertőzött száma 18814.

Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Az ehhez szükséges vakcinákat már kiszállították. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket. Ma újabb AstraZeneca és Moderna-vakcina szállítmányok várhatók.

Fotó: Operatív Törzs

A járványt sikerült megfékezni a következetes védekezésnek köszönhetően, de az adatok stagnálnak, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is kikéri egy online nemzeti konzultáción.

A nyugati vakcinákól eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában