Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.25. 18:00

Jeladó palackok a Tiszán

Térképen követhetőek a legújabb, hulladék útját mutató GPS-jeladó palackok.

KM

Erről a hajóról engedték vízre a palackokat | Fotó: PET Kupa

Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése.

A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként három, GPS-jeladóval felszerelt műanyag palackot indítanak útjukra a szakemberek, amelyek valós idejű adatokat közvetítenek, és térképen mutatják, hogy éppen merre járnak a palackok – tudtuk meg Dóra Szilviától, a PET Kupa kommunikációs vezetőjétől.

A kutatással arra keresik a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyaghulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább, és vajon eljut-e a tengerekig. Az első három palack már a Bodrog vizén úszik.

Közelebb a megoldáshoz

A palackba helyezett eszköz GPS-műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja azt és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik.

– A mostani fejlesztés legnagyobb eredménye, hogy a legújabb, nyilvánossá tett térképünkön bárki lekövetheti, hogy éppen hol járnak a palackok. Ezzel egy újabb, izgalmas eredményt mutathatunk meg az önkénteseinknek, a támogatóinknak és a környezetvédelem iránt aktívan érdeklődő nagyközönségnek. Az adatok hosszabb távú elemzésével pedig közelebb kerülünk a szennyezés felszámolásához – nyilatkozta Gyalai-Korpos Miklós, a kutatási program projektvezetője.

Lapunk kérdésére Dóra Szilvia elmondta, ezzel nem tekintik lezártnak a projektet. Ha a mostani kísérlet beválik, akkor a Bodrog után a Tiszán is elengednek újabb „jeladó palackokat”, amihez igyekeznek olyan helyet és időt találni, amikor egyébként is viszonylag sok „egyéb palack” érkezik a folyón.

Erről a hajóról engedték vízre a palackokat | Fotó: PET Kupa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában