tisza

2021.02.16. 11:30

Komolyabb baj nélkül levonul az ár a Tiszán (fotó, videó)

Nagy belvízhez, komoly árvízhez a mostani feltételeknél több kell, és már számottevő eső sem várható.

MJ

20210215 Rakamaz fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Árvízveszél Rakamaznál illusztráció.

Fotó: Pusztai Sándor

– Amennyire áldásos a folyó jelenléte Vásárosnaménynál a nyári időszakban – hiszen a város közigazgatási határán belül a Szamos, a Kraszna, a Tisza és a Túr is megtalálható –, télen legalább annyira szeszélyes, időnként megizzasztva a térséget – mondta el lapunknak Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, visszautalva az elmúlt napok vízvédelmi történéseire. – Láttuk, milyen irdatlan mennyiségű, 1500 köbméternyi szemetet szedett össze az Áder János köztársasági elnök által is támogatott hulladékmentesítő rendszer. A szakemberek éjt nappallá téve dolgoztak, hogy begyűjtsék a szemetet, az árhullám miatt két-háromszoros munkát elvégezve, köszönet nekik érte! – fogalmazott.

Nagy árat nem követel az ár

Tény, a mögöttünk hagyott hét eseményeinek ez is része volt, ám a múlt hétvégén leginkább már azt figyeltük, mekkorára duzzad a Tisza. Szombaton a vízhozammérők másodpercenként 1750 köbméternyi vízmennyiséget mértek, ezért a városvezetőt az okozott károkról is kérdeztük. – Vasárnap már ennyire sem volt riasztó a helyzet, amikor lenn jártam a folyónál. A víz az ártérről visszatért a mederbe. Nem tudunk nagyobb károkról, de az érintett üdülőtulajdonosokkal alaposan meg fogjuk vizsgálni a kialakult helyzetet, és megkezdjük a partok megtisztítását – tette még hozzá a városvezető, emlékeztetve rá, hogy áradás után a vadakra is oda kell figyelni.

Vásárosnamény tehát fellélegezhet, Dombrád és Tiszabercel térségében viszont a lassan növekvő vízállások miatt továbbra is fenntartották a II. fokú árvízvédelmi készültséget. Hogy az eseményeknek kissé elébe menjünk, Rakamazra is bekopogtattunk. Bodnár László polgármester összességében megnyugtatóan nyilatkozott, azzal együtt, hogy az ár szemlátomást a II. fokhoz tartozó szintet is átlépte, keddre, szerdára pedig tetőzés várható. – Szerencsére a víz a lakosságot nem veszélyezteti, csupán az árteret öntötte el, s mivel a Felső-Tiszán apadásnak indult, ettől sokkal rosszabbra már nem számítunk, a harmadfokig aligha fogunk eljutni – magyarázta.

Belvizek a Nyírségtől keletre

Komoly árvízveszély tehát nincs, de mi a helyzet a belvízzel? Erről Lőrincz Róbert, a Fetivízig vízrendezési és öntözési osztályvezetője adott teljes képet.

– Az elmúlt két hónapban rengeteg csapadék hullott. Már a december is plusszal zárta az évet, januárban pedig a szokásos kétszeresét produkálta, majd az átlagot február első fele további 50 százalékkal toldotta meg. Ilyentájt a párolgás sem segít, így kénytelenek voltunk belvízvédelmi készültséget elrendelni, és a káros vizeket a csatornákba, folyókba emelni. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból hét érintett, hatnál II., egynél pedig I. fokon minden kiépített szivattyútelepünk munkába lendült, tizennégy 24 órában üzemel, teljes kapacitással. Ilyen a tiszaberceli, ahol a térség annyira alacsonyan van, hogy onnan csak szivattyúkkal lehet kiemelni a vizet. A készültségből a Krasznától nyugatra elterülő Nyírvidék viszont teljes egészében kimaradt. A hirtelen jött árhullám miatt a torkolati zsilipeket egy ideig zárnunk kellett, így a Tisza–Szamos közötti területen időlegesen a kivezetések is megszűntek, de mostanra már ezek a zsilipek is megnyíltak. A mennyiséget jól mutatja, hogy vasárnap még 1,3 millió köbmétert emeltünk ki, előtte pedig 1,9 milliót, közben pedig igyekeztünk elhárítani a szivattyútelepekig a vízfolyási akadályokat, de még így sem merítettük ki a teljes kapacitásunkat – nyilatkozta a szakember.

– Ahhoz, hogy rendkívüli belvízről beszéljünk – ilyen utoljára 1999-ben volt –, több feltételnek teljesülnie kell: erős talajfagyra van szükség ami vízzáró réteget alakít ki, kell tartós, erős havazás és magas talajvízszint. Most ezekből néhány napja legfeljebb a fagy adott, nincs viszont sok hó, és a talajvíz is a sok eső ellenére csupán az átlagos szintig emelkedett. A Nyírségben ennél jóval kevesebb, alig valamivel több az átlagnál.

Üzenet a gazdáknak

Mégis örülhetünk, mert végre töltődni tud csapadékkal a talaj, és a szatmári térség tározói is egyre jobban telnek. A ­Nyírségben viszont – habár a tározók nagyon lassan ott is töltődnek – a víz megtartásáért küzdünk – adott teljes képet Lőrincz Róbert. Zárásképpen az elöntött területek gazdáinak is üzent, arra kérve őket, hogy nyissanak barázdákat a csatornák felé, igyekezzenek a mélyebb ­pontokról levezetni a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában