Szamos

2021.02.23. 09:34

Már alig mérhető a szennyeződés

Lök után a rendszerben mérhető nehézfémtartalom majdnem a szennyezést megelőző állapottal azonos.

OVF

Mára már nem vöröslik a Szamos vize a tisztítatlan bányavíztől

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

– A folyók bő vízhozama miatt az előrejelzéseknek megfelelően hígult fel mostanra a román bányameddőből érkező terhelés: a Bodrog vízmennyiségének hatására a Tiszán Tokaj alatt már csak réz és cink mérhető, az értékek pedig folyamatosan csökkennek – ezzel a jó hírrel szolgált tegnap az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztálya.

A közleményből az is kiderült, hogy a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának köszönhetően a Tokaj alatti szakaszon a hígulás tovább folytatódik, ami lehetővé teszi, hogy a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban elegendő az éves vízminőségi mintavételi menetrend alapján mérni.

A román fél jelezte

Amint arról lapunkban is többször beszámoltunk, a román fél által jelzett nehézfémszennyezés néhány nappal ezelőtt, február 18-án hajnalban ért magyar területre a Szamoson. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a védekezés irányítására munkába állította az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csapatát.

Nehézfémek cianid nélkül

A gyors hazai intézkedéseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy a nehézfémszennyezés mindvégig a mederben maradjon, ne jusson a hullámtéri területekre, és ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése érdekében és a szükséges intézkedések elrendeléséhez a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein bizonyos időközönként rendszeresen vízmintát vettek a szakemberek. Már az első laborvizsgálatok során kiderült, hogy cianidszennyezés szerencsére nem történt, ugyanakkor több nehézfém is megjelent a vízben, méghozzá emelkedett koncentrációban.

A bő vízhozamok miatt azonban már akkor remény nyílt arra, hogy minél előrébb jut a szennycsóva, úgy fog folyamatosan felhígulni a környezetet terhelő anyag.

– A Bodrog vízmennyiségének köszönhetően a Tiszán Tokaj alatt a nehézfémterhelés már csak egyes komponensek (réz, cink) esetében mérhető, és az értékek folyamatos csökkennek. A Tokaj alatti szakaszon – a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának hatására – további hígulással számolunk, a Tiszalök utáni vízrendszeren pedig a terhelés mértéke érdemben már nem tér el a szennyezést megelőző állapottól.

A jó ökológiai állapotokért

– Fontos azonban megjegyezni, hogy a jó ökológiai állapot elérése, amit Magyarország és az Európai Unió 2027-re tűzött ki célul, csak az említett komponensek arányának csökkenésével valósítható meg. A javuló értékek és a lassú változás miatt a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban az éves mintavételi menetrend alapján mérjük. Ez a méréssorozat azokhoz az intézkedésekhez is adatokat biztosít, amelyek hazánkban és az érintett tagállamokban a jó ökológiai állapot eléréséhez szükségesek – tette egyértelművé Siklós Gabriella sajtószóvivő.

A közlemény világossá tette, hogy mivel rendkívüli és összehangolt mérésekre az elkövetkező időszakban nincs szükség, az Országos Vízügyi Főigazgatóság az OMIT tevékenységét a haváriahelyzetre vonatkozóan lezárta.

OVF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában