vadászat

2021.02.20. 07:00

Megmutatja a lövés hibáit a szimulátor

A sóstóhegyi székházban új szolgáltatásokkal is várja a vadászokat a megyei szervezet.

MML

Új helyen fogadja immár az ügyeiket intéző vadászokat az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete. A minden igényt kielégítő, 410 négyzetméter alapterületű székház – ami egykoron szintén irodai célokat szolgált – Sóstóhegyen található. S hogy mi mindent takar „a minden igényt kielégítő” kifejezés?

Pár perc alatt kész van

Bár most csalóka a közreadott fénykép, hiszen a vírusjárvány miatt a szabadból érvényesíthetik az idei vadászjegyüket Nimród egyénileg érkező utódai, de odabent is van iroda az ügyek intézésére egy nagy társalgóval. Januárban, amikor a vadásztársaságok összegyűjtve vitték be az érvényesítendő vadászjegyeket, a benti irodában dolgoztak az ügyeket intéző hölgyek, de hogy februárban naponta akár százan is felkeresik őket, a biztonságuk érdekében a „külső megoldás” mellett döntött a kamara vezetősége. Ez a kis levegőzés nem jelent problémát a vadászoknak, hiszen két-három perc alatt kész a vadászjegy érvényesítése.

Minden visszanézhető

A székházban található egy jól felszerelt előadóterem is, ahol továbbképzéseket tarthatnak, valamint ahol a vadászvizsgára felkészítő tanfolyamokat tartják. Van továbbá könyvtár, valamint egy olyan nagyobb interaktív foglalkoztatótér, ahol gyermekek számára rendezhetnek foglalkozásokat.

E sorok íróját leginkább az a terem ejtette rabul, ahol a legmodernebb technika felhasználásával a leendő és a már többéves tapasztalattal rendelkező vadászok tehetik próbára célzótudományukat. Az idegenvezetést felvállaló megyei titkár, Fazekas Gergely be is mutatta a lézertechnikán alapuló korszerű berendezést. A lőkészségfejlesztő szimulátor használatakor a vadász a saját fegyverére szereli fel az érzékelőket, amik rögzítik a lövés minden mozzanatát. A program segítségével valamennyi lövés visszanézhető, a fegyverrel leírt mozgás, az elsütés kiértékelhető, így olyan hibákra is fény derül, amit még csak nem is sejtett a vadász. Azt tudta, hogy valamit rosszul csinált a vadászatok során, de azt még csak nem is sejtette, hogy mi lehetett a hibázás oka. A szimulátort golyós és sörétes fegyverre egyaránt rá lehet kötni. A tapasztalatok szerint 10-15 lövés után egyértelmű lesz a vadász számára, hogy mit csinál rosszul, melyek a berögződött rossz mozdulatok, s az újabb lövéseknél már korrigálhatja a hibákat.

Légpuskával, íjjal

Minden helyiség nincs még teljesen berendezve, így szorgos kezekre vár még a pince is, ahol majd légpuskával és íjjal gyakorolhatják a lövést a foglalkozásokra meghívott fiatalok. Apropó, fiatalok. A Vadászkamara megyei vezetői rájuk is gondoltak akkor, amikor úgy választották ki a székházat, hogy hatalmas udvara legyen. A szabadtéri foglalkozások után a filagóriában pihenhetnek meg a diákok.

A nyírjákói Bardi Béla, aki immár tizenhat éve sportvadász, éppen akkor érvényesítette az idei vadászjegyét, amikor a székházzal ismerkedtünk.

Csend és nyugalom

– Nagyon rugalmas volt az ügyintézés, mindössze két percet vett igénybe az egész – mondta el érdeklődésünkre Bardi Béla, aki a Baktalórántházi Erdészeti Vadásztársaság tagja.

– A vadászterületünk olyan jó adottságokkal rendelkezik, hogy nem vágyom más vidékre, más tájegységre vadászni. Az apróvadtól kezdve a nagyvadig minden megtalálható nálunk. Nyírjákó és Baktalórántháza nagyon közel van egymáshoz, nem érzem fontosnak, hogy messzebbre elutazzam. Megtalálom itt is azt a csendet és nyugalmat, amire vágyom, amire szükségem van a feltöltődésem érdekében. Főleg a magaslesen szeretek üldögélni. Akár reggelig is kint tartózkodom, de a kijárási tilalom miatt sajnos ezt mostanában nem tehetem meg – tette hozzá Bardi Béla.

Borítókép: A vírusjárvány miatt az ablakon keresztül érvényesítik most a vadászjegyet | Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában