Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.12. 15:28

Méhteleken homokzsákokkal védik az épületeket, Kótajnál árvízvédelmi készültséget rendeltek el

Összefoglaló a Felső-Tisza-vidéken kialakult ár- és belvízvédelmi, vízminőségi helyzetről.

Forrás: szon.hu

Csütörtökön a hidrometeorológiai helyzet alapjaiban megváltozott. Az érkező sarkvidéki eredetű hideg levegő elérte a Tisza vízrendszerét is, emiatt a csapadék fokozatosan esőből hóba váltott át a nap folyamán. Az eddigi enyhe, csapadékos időt péntek reggel száraz és igen hideg, igazi téli időjárás követte. A jelentős lehűlés következtében megszűnt a hóolvadás is.

Az elmúlt 24 órában érkezett adatok szerint csak kisebb csapadéktevékenység volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján átlagosan 5 mm, Erdélyben 12 mm, hazai területen 2 mm csapadék hullott.

Árvízvédekezés

A Tisza folyó kárpátaljai, felső szakasza apad. A felső-tiszai újabb árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik hosszan, lejjebb tovább árad. A vízszintek az I. fokú készültségi szint tartományában vannak, de megközelítik a II. fokú szinteket. A jelentős lehűlés miatt megszűnt a felszíni lefolyás, így további jelentős áradás nem várható.

A Szamos folyó kisebb apadás után újra gyengén árad, a határszelvényben csütörtök reggel tetőzött a folyó. További kisebb áradás várható még. Az alsó torkolati szakaszon a Tisza visszaduzzasztó hatása érvényesül, ezért itt magas vízállásokra tekintettel csütörtöktől I. fokú készültség van érvényben.

A Túr folyó felső szakasza újra árad, hazai területen is – az átmeneti apadás után – ismét intenzív emelkedésnek indult. A jelenlegi II. fokú készültség növelésére is sor kerülhet. A Kraszna folyó felső szakasza újra árad, Domahidánál péntek reggel elérte a III. fokú készültségi szintet a vízállás. Hazai területen is árad a folyó I. fokú készültségi szinten. A tetőzést szombatra várják II. fokú készültségi szint közelében.

Az elmúlt napok csapadéktevékenysége miatt áradás indult a Lónyay-főcsatornán is. Az árhullám hatására a Kótaji vízmérce 650 cm-es áradó vízállása mellett az árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtök délelőtt.

Vízminőségi kárelhárítás

A hulladékeltávolítás szünetel, mert a magas vízállás nem teszi lehetővé a mederzár kialakítását. A vásárosnaményi vízkárelhárítási kárhely tározóterét teljesen elöntötte a víz. A rendkívüli időjárás miatt a válogatást ideiglenesen felfüggesztették.

Belvízvédekezés

A csütörtöki felmérés szerint a FETIVIZIG működési területén a belvízi elöntés tovább növekedett, elérte a 12,470 hektárt. Az elmúlt 24 órában 14 szivattyútelep üzemelt, amelyek összesen 1,85 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A belvízvédelmi készültségi szintekben nem történt változás.

Méhtelek önkormányzatának védekezési munkálatait 500 homokzsákkal segítette az igazgatóság a belterületi ingatlanok melléképületeinek megvédése érdekében.

Csütörtökön az ár- és belvízvédekezésben mintegy 300-an vettek részt.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadéktevékenység, folytatódni fog az árhullámok levonulása. A további napokban tartósan télies időre lehet számítani, fagypont alatti maximumhőmérsékletekkel.

Forrás: fetivizig.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában