Nyíregyháza

2021.02.21. 15:30

Melyiket a vakcinák közül?

A nyíregyházi doktornő szerint mindegyik forgalomban lévő oltóanyag megbízható.

MJ

„Higgyék el, nem csak a Pfizer-oltás a jó! Nem kell mindent elhinni a médiának!” Erre a határozott hangú bejegyzésre figyeltünk fel a minap a közösségi médiában. A felhívás persze többről is szólt, arról is, hogy az egyik nyíregyházi belvárosi felnőttháziorvosi szolgálat Szputnyik vakcinára várja a jelentkezőket.

A bejegyzésből kiderült: sokan idegenkednek az oroszok által kifejlesztett oltóanyagtól, és a rendelő orvosa, dr. Horváth Katalin így szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy nincs mitől tartani.

Ez jobb, vagy a másik?

– Érthetetlen volt számomra az emberek reakciója, miután néhányukat felhívtuk – magyarázta a doktornő, amikor nyilatkozatra kértük.

Engedélyezett, biztonságos vakcinákkal oltanak | Fotó: Vajda János/Észak-Magyarország

– Szerettem volna magunkat is megkímélni attól, hogy több száz betegnek telefonáljunk, és így szeretnénk mindenkit megnyugtatni, nincs mitől tartaniuk. Egyébként továbbra sem értem, miből gondolják azt az emberek, hogy csak az amerikaiak és a németek, vagyis csupán a nyugatiak tudnak jó vakcinát gyártani, és kelet felől nem jöhet megbízható termék. Sokan a kínairól sem akarnak hallani, pedig ők is szállítottak egykor influenza elleni oltóanyagot.

– Megfigyeltük: tíz páciensből hét kapásból elzárkózik, és kategorikusan kijelenti, hogy neki majd akkor szóljunk, ha Pfizer érkezik. Még azt a kérdést is nekem szegezték – tudva, hogy az egészségügyi dolgozók is azt kapták –, hogy én melyiket vettem fel.

– Az alkalmazási leírás szerint – amilyeneket gyakorlatilag hetente kapunk – a Pfizer/BioNTech Comirnatyját elsősorban a 80 éveseknek, illetve az ettől is idősebbeknek, a több krónikus betegségben szenvedőknek ajánlják, de meg vagyok győződve, hogy a Szputnyik V esetében sem lehet kizáró ok, ha valakinél egy-két nem súlyos alapbetegség fennáll.

– Daganatos, komoly májbetegséggel élőknek vagy vérképző szervi megbetegedéstől szenvedőknek nyilván én sem ajánlanám. Amikor viszont a 60–75 éves korosztályból valakinek jól beállított magas vérnyomása, cukorbetegsége van, több mint 5 éve nem jár daganatterápiára, tünetmentes vagy gyógyult, miért ne vehetné fel az oroszokét?

Nem erőszak

– Megjegyzem, nagyobb tapasztalatunk egyikkel kapcsolatban sincs, legfeljebb az alkalmazási leírás szerint a Pfizer kevesebb mellékhatást említ. Mindegyik vakcinát néhány hónapja használjuk, és mindegyiket kísérhetik elhanyagolható mellékhatások. Pontosan ezért küldjük a pácienseket oltópontokra, mert ott jó helyen vannak, nem várt helyzetben terápiás kezelést kapnak.

– Eddig csupán perifériás mellékhatásokról tudunk, némi izomfájdalomról vagy egy-két napig tartó influenzaszerű tünetekről, lázról. Aki pedig már átesett anafilaxiás sokkon, illetve komolyabb allergiás reakcióra hajlamos, náluk szóba se kerülhet az oltás.

– Nekem is volt olyan hölgybetegem, akit a H1N1 elleni vakcina beadása után kórházba kellett vinni, neki kétségtelenül egyiket sem fogom ajánlani, legyen az AstraZeneca, Moderna, Sinopharm vagy bármely más. Senkire sem erőltetünk semmit, a beteggel elbeszélgetünk, megnézem a gyógyszereit, és ha szeretné, illetve az indikációnak is megfelel, felajánlom ezt vagy azt.

Mitől féljünk a legjobban?

– Egyébként a páciensek elképesztő kifogásokkal jönnek: olyat is hallottam, hogy biztosan lekövető chipet tettek a fiolába, mások nem kérnek semmi olyasmiből, ami Putyinnal kapcsolatba hozható. Elég, ha a Szputnyik nevet meghallják, máris lecsapják a telefont. Elképesztő ez az elzárkózás, és hiába mondjuk el minden alkalommal, hogy valamennyi forgalomban lévőt törzskönyvezte az Európai Unió.

– Persze, senki nem állítja, hogy létezne 100 százalékos biztonságú oltóanyag, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet kifejleszteni. Bármelyik oltás miatt kialakulhatnak később szövődmények, de legfeljebb egy a százezerből.

Covidban is meg lehet halni, kérdés, attól fél valaki jobban, vagy az oltástól, egyébként pedig mi mástól várhatnák a szigorítások feloldását?

– magyarázta dr. Horváth Katalin.

Nem titkolta, adott helyzetben bármelyiket elfogadná, persze egy hónapja már felvette a maga két oltását.

– Egyedül az szembetűnő, hogy az ország praxisai a lehetőségtől függően hetente másfajta vakcinával oltatnak. És elgondolkodtat, hogy ha ez a vírus folyton mutálódik, minden évben új oltóanyag készül majd?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában