Nyíregyháza

2021.02.24. 17:30

Minden áldozatnak jár segítség

Egy szemtanú, de akár családtag is lehet a bűncselekmény áldozata, s van, ahol támogatást kaphat.

BM

Ha valakit kirabolnak, jogosult a segítségre | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sírva fakadt az idős néni, amikor megtudta, hogy miután betörtek a lakásába és mindenét elvitték, jogosult az azonnali pénzügyi segélyre, és még az ajtó rendbehozatalához is kapott segítséget.

Ugyancsak meghatódott az az édesanya, aki a gyermekeivel egyedül maradt, és elsősorban jogi segítségért fordult az Áldozatsegítő Szolgálathoz, ahol kiderült, anyagi támogatást is kérhet, s meg is kapta, hiszen egy áldozatnak egyszerre többféle segítség is járhat.

Erről nemcsak a rendőr-főkapitányságokon, -kapitányságokon és rendőrőrsökön dolgozó áldozatvédelmi referensek adnak tájékoztatást, de Nyíregyházán, az Áldozatsegítő Szolgálatnál is mindent megtesznek azért, hogy azok, akik bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává váltak, a felmerült érzelmi, lelki, anyagi, jogi, egészségügyi, munkaügyi és más problémák megoldásához minden információt, tájékoztatást és segítséget minél hamarabb megkapjanak. Áldozattá pedig bárki válhat, akár egy bűncselekmény szemtanúja vagy családtag is.

– Áldozat nem csak az, akit megloptak, kiraboltak, bántalmaztak, azaz bűncselekmény sértettje lett, vagy egy balesetben vétlen szereplőként megsérült, esetleg meghalt, mert ettől sokkal szélesebb az áldozatok köre. Ha valaki bizonyíthatóan a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következtében szenved el sérelmet, áldozatnak tekinthető. Így egy szemtanú, sokszor a hozzátartozó, családtag is áldozat – segített a fogalom megértésében dr. Szendrei-Kökényesi Anikó őrnagy.

Áldozatvédelmi referensek

– Egy bűncselekmény következtében azonban nem csak anyagi, fizikai sérelmet lehet elszenvedni, ha az áldozat lelki megrázkódtatáson megy keresztül, akkor is kötelességünk, hogy problémájára megoldást találjunk, hozzásegítsük az átélt negatív élmények feldolgozásához – hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője, akivel az áldozatok február 22-ei világnapja apropóján beszélgettünk.

A rendőr-főkapitányságon, a rendőrkapitányságon és a rend­őrőrsökön is tevékenykednek áldozatvédelmi referensek, akikhez bizalommal lehet fordulni.

– A jó referens elfogulatlan, előítéletektől mentes, nyitott, megértő, türelmes, bátorító, empatikus, és minden támogatást megad az áldozatnak ahhoz, hogy egyrészt ne szenvedjen további pszichikai sérüléseket, másrészt segíteni tudja vallomásával a nyomozást – utalt fontos szempontokra az őrnagy, aki kiemelte: a rendőrségen minden olyan információt megkaphatnak, melyekkel megtalálhatják az áldozatok a számukra legmegfelelőbb segítséget.

Ha valakit kirabolnak, jogosult a segítségre | Illusztráció: Shutterstock

Januártól igen jelentős előrelépés, hogy szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény esetében a nyomozó hatóság a sértettet lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb két napon belül tájékoztatja az Áldozatsegítő Szolgálatokról, hogy támogatásra lehet jogosult, és hogy hozzájárulása esetén elérhetőségét, adatait továbbítja az Áldozatsegítő Központnak a kapcsolatfelvétel érdekében.

Így ezekben az esetekben az Áldozatsegítő Központ munkatársai lépnek kapcsolatba az áldozattal, nem pedig fordítva. Innen minden szükséges információt megkap az áldozat már előzetesen, elküldik a szükséges nyomtatványokat is, s elmondják, hogy hová kell közvetlenül benyújtani azokat.

Személyre szabott támogatás

Az áldozattá válást az Áldozatsegítő Szolgálatnál is be lehet jelenteni, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatnak jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről, az elérhető támogatásokról, azok benyújtásának határidejéről, s ennek még nem feltétele, hogy rendőrségnél feljelentést tegyen a sértett. Áldozatsegítő Szolgálatot minden fővárosi és megyei kormányhivatal működtet, ez megyénkben Nyíregyházán, a Kereszt utca 9. szám alatt található.

– A komolyabb áldozatsegítési támogatások igénybevételéhez, mint például az azonnali pénzügyi segély vagy az állami kárenyhítés, alapfeltétel a feljelentés, amivel összefüggésben a rend­őrség igazolja, hogy a személy valóban áldozat, az igazolás kiállítása a jegyzőkönyv felvételével egyidejűleg kérhető a rendőrségtől – hangsúlyozta dr. Harangozó Mónika, a megyei kormányhivatal jogi segítségnyújtási és áldozatsegítési szakügyintézője.

– Az azonnali pénzügyi segély nem kárenyhítés, nem az ellopott pénz, a bűncselekmény miatt odaveszett értékek pótlására szolgál, hanem a kialakult krízishelyzet áthidalása a célja. Egy ellopott arany nyaklánc árát itt nem fogja megkapni senki, ahogy az eltulajdonított megtakarítását sem, de ha a bankautomatából felvett pénzét lopják el, ami a havi megélhetését biztosította volna, akkor jogosult lehet a támogatásra – érzékeltette a különbséget a szakember.

A segély olyan rendkívüli kiadásokra kérhető, amelyek megfizetésére az áldozat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében nem képes. Ilyen lehet például az élelmezés, lakhatás költsége, a gyógyászati vagy a kegyeleti kiadás. Minden esetben egyénre szabottan ­vizsgálják az áldozat helyzetét, életkörülményeit, jövedelmét és az elszenvedett hátrányt is.

Több segítséget is kaphat

– Segítünk az illetékes hatóságokkal felvenni a kapcsolatot, nyomtatványt biztosítunk más szervek támogatásainak az igényléséhez, segítünk a kitöltésben is. Jogi, ügyvédi segítséget tudunk adni akár polgári jogi igény érvényesítéséhez is, keresetlevél megírására, a megindult büntető- vagy polgári peres eljárásban pedig pártfogó ügyvédi képviselet biztosítására van lehetőség, ezek mind ingyenes szolgáltatások. De közreműködünk abban is, hogy az áldozat védett szálláshelyre, tanúgondozási programba kerüljön – sorolta a lehetőségeket dr. Harangozó Mónika.

Kiderült, nemcsak egy, hanem akár több segítséget is igényelhet egyszerre az áldozat: ha lelki támogatást kér, pszichológus szakember segítségét is fel tudják ajánlani, segítenek az ellopott okmányok pótolásában, ha az ügyintézés során kiderül, jogosult az anyagi támogatásra is, megkapja. A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói számára mindezen túl állami kárenyhítést is adhatnak.

A tapasztalatok alapján látják, sokszor az is nagyon sokat számít, ha személyre szabott felvilágosítást kap valaki a jogairól, az őt megillető egészségügyi és szociális szolgáltatásokról, vagy kiderül, hogy az ellopott, megsemmisült személyi okmányait úgy pótolhatja, hogy az neki nem kerül külön pénzbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában