Helyi közélet

2021.02.16. 07:07

Mindenkit el tudtak látni – életeket ment a fagyban a krízisautó

A hétvégén nyolcvanegy hívás érkezett a Periféria Egyesület diszpécserszolgálatára.

JG

Fotó: Sipeki Péter

A nyíregyházi Periféria Egyesület regionális feladatokat ellátó diszpécserszolgálatára a hétvégén 81 hívás érkezett – tudtuk meg Somogyiné Katona Anikótól.

– A bejelentések nagy része az utcákon, közterületeken lévő hajléktalanokra vonatkozott – fejtette ki az egyesület szakmai vezetője. – A hívások többségét Nyíregyházáról kaptuk, de Debrecenben is akadt dolga a krízisautónak. Mindegyik hajléktalant el tudtuk látni, a legtöbben éltek azzal a lehetőséggel, hogy a hétvégén az éjszakát az éjjeli menedékhelyen töltsék el. Egyetlen ember sem került életveszélybe azok közül, akiket a bejelentések nyomán elértünk. A november 1. és március 31. között napi 24 órás szolgálatot végző autónkat felszereltük tartós élelmiszerekkel és takarókkal, így azokról is tudtunk gondoskodni, akik még az ilyen hideg éjszakákon sem hajlandóak igénybe venni az éjjeli menedékhelyeket vagy az átmeneti szállásokat.

Folyamatos felderítések

Somogyiné Katona Anikó elmondta, amikor a vörös kód életben van, akkor a hétvégén folyamatosak a megfigyelések, az ellenőrzések.

– Szombaton és vasárnap reggel és délután végigjártuk a megyeszékhely utcáit, felkerestünk minden hajléktalant, és felajánlottuk, hogy legalább az éjszakát töltsék el az Oltalom Szeretetszolgálat szállásán. Tudjuk, hogy náluk is nagy a zsúfoltság, de még mindig biztonságosabb ott, mint a nagy hidegben. Aki erre nem volt hajlandó, azt elláttuk takaróval és élelmiszerrel. Arra nem kényszeríthetünk senkit, hogy este bemenjen az éjjeli szálláshelyekre. A vörös kód egyelőre szerdáig van érvényben, de az előrejelzések szerint a hideg éjszakák tovább maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában