Állatvédelem

2021.02.16. 17:30

„Mondhatjuk, hogy már a huszonötödik órában járunk”

Még közel három hétig kitölthető az állatvédelem legfontosabb kérdéseit érintő online kérdéssor.

VNA

A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány átlagosan kétszáz otthontalan kutyáról gondoskodik

Forrás: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Egy hét alatt több mint százezren töltötték ki azt a kérdőívet, amiben többek között az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, a pirotechnikai szabályokról és az állatkínzás büntetéséről kérdezik a lakosság véleményét – mondta el a közösségi oldalára feltöltött videóban Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszter. A kérdéssor március 7-ig érhető el az allatvedelem.kormany.hu weboldalon.

Mindennap mentenek

– Úgy gondolom, a kérdőív legnagyobb eredménye az lehet, hogy megmutassuk, milyen sokan vagyunk ebben az országban, akiknek igenis fontos az állatok védelme – mondta el lapunknak Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület vezetője. A szervezet húsz éve működik, és a tagok munkájuk során rendszeresen találkoznak a felelőtlen állattartás következményeivel. A sorsukra hagyott kutyák és macskák, a felesleges szaporulatok, az állatkínzás és az illegális szaporítótelepek problémája mindennapos megfeszített munkát kíván tőlük.

– Fontos, hogy minél többen válaszoljunk a kérdésekre, mert így tudjuk bebizonyítani, hogy az állatvédelem nem csupán néhány önkéntes vesszőparipája, hanem egy olyan téma, amely szerencsére egyre több embert foglalkoztat.

Kell a segítség

A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány az örökbefogadások ellenére is átlagosan 180-200 kutyáról és 20-30 macskáról gondoskodik folyamatosan – hiszen amint gazdára talál egy-egy állat, szinte azonnal érkezik az utánpótlás.

– Bár nálunk is több száz kutya várja, hogy végre gazdát találjon, ennél sokkal több szorul segítségre. Naponta húsz–harminc bejelentést kapunk kóborló vagy balesetet szenvedett állatokról – emelte ki Novák-Hajtó Éva, az alapítvány telephelyvezetője. – Örülök a kérdőívnek, mert ez is azt mutatja, hogy szerencsére egyre nagyobb figyelem irányul az állatvédelemre, és arra biztatok mindenkit, hogy válaszoljon a kérdésekre. Az állatvédő szervezeteknek nagyon nagy szükségük van a segítségre. Mondhatjuk, hogy már a „huszonötödik órában járunk”, égetően szükség van arra, hogy minél több állattartó felelősen gondoskodjon a kedvencéről.

Novák-Hajtó Éva szerint nagy terhet venne lenne a menhelyek válláról, ha minden gazdi betartaná az állattartás írott és íratlan szabályait. Például hiába kötelező már lassan nyolc éve a mikrochip, még ma is rengeteg kutyatartó nem tesz ennek eleget – pedig az alapítvány is nagyon sokszor talál olyan ebet, melyen látszik, hogy van gazdája, de mivel hiányzik a chip, soha nem kerül haza.

Tanulható a felelősség

– Számomra nagyon fontos ez a téma, hiszen gyerekkorom óta állatokkal foglalkozom, mellettük nőttem fel. Jelenleg három kutyám, egy macskám és több lovam is van, és mindegyiket családtagként szeretjük – mondta el Labadics Lilla, aki hivatásként is állatokkal foglalkozik, kutyakozmetikusként nap mint nap ebeket gondoz. – A kérdőívben is szó esik arról, hogy már óvodás- és kisiskoláskortól tanítani kell a gyerekeket az állatok tiszteletére és a felelős állattartásra, és ezzel teljes mértékben egyetértek. Sajnos, sokan nem kapják meg otthonról ezeket a gondolatokat, ezért fontos, hogy akár intézményi keretek között, szakemberek bevonásával már egészen fiatalon tanulhassanak a gyerekek az állatvédelemről.

Lilla a munkája során többször is tapasztalta már, hogy egyes gazdik rossz körülmények között tartják a kedvenceiket – méghozzá azért, mert nincs meg hozzá a megfelelő tudásuk.

– Sokszor találkoztam már olyannal, hogy az állattartó nem tartotta lényegesnek az ivartalanítást, így egymás után születtek a nem kívánt kiskutyák – tette hozzá. – Vannak, akik úgy vásárolnak kedvencet, hogy semmit nem tudnak a fajta jellegzetességeiről, így akár olyan kutyákat is az udvaron teleltetnek, melyeknek nem megfelelő a szőrtípusuk a kinti élethez, de előfordult már olyan is, hogy hiányoztak a védőoltások, és sehogyan nem védekeztek az élősködők ellen, ezzel rengeteg felesleges szenvedést okozva az állatnak. Úgy gondolom, hogy ha mindezekre már az iskolában megtanítanák a gyerekeket, a rengeteg állattartási hibát elkerülhetnénk.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában