Kelet-retró

2021.02.19. 08:00

Nyíregyházi specialitás a villamoson

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

1961. február 19., vasárnap

Nyíregyházi specialitás a villamoson

Indul a villamos a Beloiannisz térről, jön a kalauz, kéri a jegyeket. Az egyik fiatalember azt mondja a száguldó villamoson, mindjárt indulás után: „Kérek egy menetet Sóstóra.”

„Dupla díj” – zöngicséli a kalauz s hozzáteszi, hogy aki nem vált jegyet a Beloianniszon, az kétszeres díjat fizet. „Aki a Kossuth utcai megállókon száll fel, az természetesen csak szimplán fizet.” Ezt utómagyarázatként jegyezte meg a kalauz, miközben szakította le a dupla menetet a tömbről.

A fiatalember egy 30 filléres szakaszjegyet kért az első megállóig, ott lelépett a peronról, aztán nyomban fel is ugrott. „Akkor innen kérek most egy menetet Sóstóra!” – kuncogta a fiú a meglepett kalauz felé. Ott áll a kalauz, kezében a már leszakított két vonaljeggyel és szinte látni, ahogy az orra hegyéig az arcába szökik a vér. Mégis igaz: aki másnak vermet ás... Pedig már az újság is megírta, hegy nevetség ez a nyíregyházi specialitás.

1981. február 19., csütörtök

Kossuth-szobrok megyénkben

Hosszú évek során összegyűjtötte az itthoni, valamint a külföldön megtalálható Kossuth-szobrok adatait, azokat hiteles jegyzékbe foglalta dr. Ádámfy József szegedi körzeti orvos. Az igen érdekes és értékes könyv ismerteti a világon található Kossuth-szobrokra vonatkozó legfontosabb adatokat.

Ezek szerint a hazánkban köztéren felállított szobrok száma 102, a külföldi köztérieké 7. Budapesten a zárt helyen álló szobrok száma 28, vidéken 40. Budapesten a magántulajdonban lévő Kossuth-szobrok száma 29, vidéken 33. A szobrok alkotóinak száma 66.

Megyénkben – Nyíregyházán kívül – még hat községben van Kossuth-szobor. Kemecsén, Tarpán, Tiszalökön 1902-ben, Rakamazon 1903-ban, Bujon 1909-ben, Ibrányban 1949-ben állítottak emléket a nagy szabadsághősnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában