Segítenek, ha kell

2021.02.13. 15:51

Odafigyelnek az egyedül élő idősekre

A hét végén is folyamatos ügyeletet tartanak a kistelepüléseken.

JG

Nemcsak a városokban (a kép Mátészalkán készült), hanem a kisebb településeken is sok munkát adott a hóeltakarítás

Forrás: Mátészalka, városgondnok

A hirtelen jött hideg idő miatt még jobban odafigyelnek a kistelepüléseken az egyedül élő idős lakókra.

Segítenek, ha kell

– Már csütörtökön is folyamatosan kint voltak a faluban a polgárőrök, a gondozónők és a falugondnok is járta a települést – tudtuk meg Pócsikné Vakula Ágnestől, Zsurk polgármesterétől. – Pénteken beosztottuk, hogy a hétvégén ki mikor figyeli az idős lakókat. Folyamatosan nézzük, hogy a házaknál füstöl-e a kémény, ha kell, segítünk tűzifát behordani és begyújtani. Négy-öt ember mindig jelen van Zsurk utcáin. Eddig egy helyen kellett beavatkozni, ahol a lakó nem tudott kimenni az utcára, mert befagyott a kapu. A frissen kinevezett körzeti megbízott is jelentkezett, hogy ő is segít az idős lakóknak, ha szükséges. A biztonság kedvéért a közösségi oldalunkon megadtam a település vezetőinek, a falugondnoknak és a polgárőrségnek a mobilszámát, amelyeken folyamatosan elérhetőek vagyunk.

Tűzifát osztottak

– Nálunk is a szociális gondozóhálózat keresi fel rendszeresen az időskorúakat – mondta el lapunknak Csegei László, Szabolcs polgármestere.

– Ezenfelül a melegétel-szállítók is folyamatosan figyelik a település idős lakóit. Ha kell, a kisebb bevásárlásokat is elvégezzük. Ismerünk mindenkit a faluban, tudjuk az idősek szokásait, ha látjuk, hogy valahol vélhetően baj van, rögtön közbe tudunk lépni. Ez már egy évek óta bejáratott rendszer, ilyenkor mindenki tudja a dolgát.

– A családgondozók járnak folyamatosan a falu időseihez – árulta el kérdésünkre Kukucskáné Laboncz Márta, Ököritófülpös polgármestere. – Aki igényelte, pénteken délután a közfoglalkoztatási telephelyen átvehetett egy zsák fát, de házakhoz is szállítottunk ki tüzelőt. Összesen 100 mázsa fát használtunk fel erre a célra. Miután népkonyhát is működtetünk, arra is lehetőség van, hogy aki kéri, szombaton és vasárnap is

hozzájusson egy tál meleg ételhez – tette hozzá a polgármester.

Az oltásban segítettek

Szabolcson pénteken több idős ember is megkapta a Covid elleni védőoltást. Csegei László, a település polgármestere elmondta, náluk a szépkorúaknak nem kellett elmenni a nemrégiben átadott orvosi rendelőbe: az önkormányzat saját gépkocsijával, meghatározott sorrendben szállította őket a faluban, majd a pihenőidő végeztével haza is vitték a beoltott szabolcsiakat.

Ugyanerről tájékoztatta lapunkat Kukucskáné Laboncz Márta, Ököritófülpös polgármestere is, aki elmondta, fontos, hogy ilyen módon is segítsenek az időseken.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában