Don-kanyar

2021.02.26. 10:16

Ők mindannyian igazi hősök voltak

A doni katasztrófában mintegy 120 ezer magyar honvéd halt meg, tűnt el vagy esett fogságba.

Dr. Erdélyi Iván

Minden évben megemlékezünk a magyar hadsereg doni katasztrófájáról: közismert, hogy a hatszoros túlerőben lévő Vörös Hadsereg páncélosai 1943. január 12-éről 13-ára virradó éjjel több helyen áttörték a magyarok védelmi vonalát és súlyos vereséget mértek a 2. magyar hadseregre. Mintegy 120 ezer honvéd halt meg, tűnt el vagy esett fogságba. Tízezrek próbáltak nyugat felé menekülni a kegyetlen hidegben, sok ezren lettek a fagy és az éhség áldozatai. Közel 70 ezer katonának azonban sikerült visszavonulni, hazatérni. Kiknek köszönhető ez? A 43. gyalogezred parancsnoka az I. világháborús hős, vitéz Szügyi Zoltán ejtőernyős ezredes volt, aki a doni szovjet áttörés után a fronton maradt. Az ezredét feltöltötte visszavonuló, de harcképes katonákkal, majd lefékezték, helyenként megállították a Vörös Hadsereget az Oszkol völgyében. Az orosz hadsereg ellen sikeresen harcoló 43. gyalogezred 108/2. századában küzdött megyénk szülötte, a nagyecsedi Lőrincz Győző tartalékos hadapród őrmester is. Veterán katona volt, aki önkéntesként részt vett a finn–szovjet háborúban. Az idősebb ecsediek ma is emlékezhetnek rá: Nagyecseden szőlőbirtoka volt, Fehérgyarmaton rum- és likőrgyárat működtetett.

Bátor helytállás

– A század másik szakaszparancsnokát az idősebb nábrádiak bizonyára jól ismerték, ő Kubinyi Pál magyar királyi zászlós, aki Nábrád kántortanítója volt. A szakaszparancsnokok között volt Kövér Endre magyar királyi zászlós, aki szintén tanító volt, s Nyíregyházáról vonult be. A századparancsnokra, Erdélyi Béla hadnagyra ma is sokan emlékezhetnek Ököritófülpösön, ő is kántortanító volt. Minden tisztet a tartalékos állományból vezényeltek ki, de nem voltak rosszabbak, mint a ludovikások – ezt a parancsnokuk, Szügyi ezredes is elismerte. Ebben a században harcolt Nagy Vilmos, cigány származású csengerújfalui katona is, akit bátor helytállásért kitüntetésre terjesztettek fel, de megállta a helyét Lipták János honvéd is, aki Napkor szülötte.

– Bizonyára sokkal többen voltak a megyénkből behívott honvédek, de csak róluk van megbízható adatom. Mindannyian igazi hősök voltak. Jó lenne az Oszkol völgyében harcoló katonáinkat jobban megismerni. Emlékezzünk rájuk, legyünk büszkék elődeinkre, a fiatalok pedig, akik mindig a történelmünk úttörői voltak, ismerjék meg őket, és merítsenek erőt bátor tetteikből!

- Dr. Erdélyi Iván -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában